Premierul Ciucă precizează că aceasta va fi doar suspendată, putând fi reintrodusă “dacă prețurile vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor.

Înaintea ultimei ședințe de guvern din acest an, premierul Nicolae Ciucă a spus că măsura a fost una bună, iar “prețul a ajuns la nivelul dinainte de decizie. Începând cu 1 ianuarie nu va mai funcționa, este o măsură de suspendare, dar în măsura în care prețurile vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor o vom aplica din nou”.

Guvernul a aplicat, începând din vară, un acord cu companiile petroliere, în care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei. La vremea respectivă, benzina depășise opt lei/litru, iar motorina nouă lei/litru. Ulterior, prețurile carburanților au scăzut până la 6,5 lei/litrul de benzină și 7,5 lei/litrul de motorină, în prezent.

Totuși, renunțarea la subvenția de 0,5 lei nu va duce automat la creșterea prețurilor la pompă de la 1 ianuarie, companiile petroliere putându-le majora sau nu.

O analiză Profit arată că, tot de la 1 ianuarie, guvernul a schimbat modul de calcul al accizelor, revenind la un nivel de acum 5 ani, mai redus cu 12,5% decât cel din prezent. Acest lucru lasă companiilor petroliere o marjă de a nu scumpi carburanții, în ciuda renunțării la subvenția de 0,5 lei/litru.

 

Articolul precedentGuvernul pregătește supraimpozitarea profiturilor din energie. OMV Petrom, principala țintă
Articolul următorMarius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reforma pensiilor. Ce categorii vor fi afectate de noua formula de calcul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau