Guvernul pregătește o lovitură dură pentru companiile energetice care au obținut profituri uriașe. Este vorba de suprataxarea veniturilor, iar principalele companii ce vor fi afectate sunt OMV Petrom, cu capital majoritar austriac și Romgaz, cu capital de stat. Proiectul ar putea fi însă o veste proastă și pentru circa 6 milioane de romani care cotizează la pilonul 2 de pensii.

roiectul de OUG prin care se instituie noua taxă de solidaritate ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie și prevede impozitarea cu 60% a diferenței dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Aceeași impozitare ar urma să se aplice i asupra profitului din 2023, iar guvernul estimează că în acest fel ar aduna circa 1 miliar de euro, principalele companii vizate fiind OMV Petrom și Romgaz, potrivit Realitatea Plus.

STATUL NU PIERDE NIMIC. PERDANȚII AR PUTEA FI MILIOANE DE ROMANI CU PENSII PRIVATE ȘI MICII ACȚIONARI AI COMPANIILOR SUPRAIMPOZITATE

OUG care ar urma să fie adoptată de Guvern se bazează pe noul regulament european care permite suprataxarea profiturilor uriașe profit din energie, dar care încă n-a fost adoptat, urmând ca acest lucru să se întâmple miercuri sau joi.

De remarcat faptul că statul n-ar avea de suferit din aplicarea supraimpozitării, pentru că ceea ce pierde prin taxarea profitului Romgaz, la care este acționar majoritar, câștigă din încasările de la OMV Petrom, cu capital majoritar austriac.

În schimb, ar putea fi afectați circa 6 milioane de angajați români care contribuie la pilonul 2 de pensii și ai căror bani, aproape 6,5 miliarde de lei, sunt investiți în acțiuni OMV Petrom și Romgaz.

Articolul precedentAmenzi de milioane de euro pentru mai multe companii de asigurări, între care și una AUSTRIACĂ
Articolul următorSalariul minim net va crește cu 370 de lei, în România, conform unei prognoze