Guvernul pregăteşte o nouă Ordonanţă de Urgenţă, care aduce schimbări asupra unor acte normative din zona de Protecţia Consumatorului, care ar veni cu sancţiuni drastice, între 2% şi 4% din cifra de afaceri şi până la 5% pentru furnizorii de servicii, spun consultanţii Deloitte România.

„OUG care se anunţă pentru schimbarea unui număr de acte normative din zona de Protecţia Consumatorului vine cu sancţiuni exrem de drastice, pentru că pare că nu ştim să mai facem amenzi decât din cifra de afaceri. Acest act vine şi duce la înăsprirea sancţiunilor prin amenzi între 2 şi 4% pentru companii, şi chiar de până la 5% pentru furnizorii de servicii. Se află în transparenţă, însă ridică nenumărate semne de întrebare. Impactul este destul de mare şi vorbim de impact în piaţa bancară, retail, furnizori de servicii”, explică Andreea Artenie, Partener Reff şi Asociaţii, membră a reţelei Deloitte Legal.

Mai mult, în forma actuală, proiectul propune sancţiune pe cifra de afaceri totală, chiar dacă neregulile au fost găsite într-un singur punct de lucru.

Proiectul vizează şi câteva aspecte reputaţionale care pot avea un impact negativ grav asupra companiilor. „Noile modificări ar obliga un operator amendat să afişeze public pe uşa locaţiei timp de 30 de zile amenda primită. Poate duce la o afectare reputaţională serioasă şi trebuie luată în considerare”, spune Artenie.

Impactul modificărilor ce ar urma să fie aduse, corelate cu OUG 114, ar putea afecta piaţa.

„Dată fiind şi efervescenţa pieţei bancare din cauza OUG 114, în opinia mea, această nouă ordonanţă pe Protecţia Consumatorului vine ca o lovitură suplimentară tot pentru ei. Deşi a fost un val masiv al litigiilor în faţa clauzelor abuzive, aceasta ar duce la o îngreunare suplimentară a sistemului”.

Proiectul de OUG publicat de ANPC conduce la înăsprirea sancţiunilor aplicabile, respectiv: amenzile ce pot fi impuse în baza OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor pot avea un cuantum cuprins între 2% si 4% din cifra de afaceri, pe lângă cazurile specifice indicate de ordonanţă (pentru care, în forma în vigoare, sunt prevăzute limite minime şi maxime între care poate fi dispusă amenda – între 200 lei şi 100.000 lei);

În cazul în care se dispune sancţiunea complementară privind închiderea definitivă a unităţii, agentul constatator va putea propune pentru societate, administrator şi asociaţii societăţii, interzicerea de a mai desfăşura activităţile prevăzute în Codul CAEN pentru care a fost sancţionată societatea, pentru o perioadă de până la 3 ani.

Sancţiunile ce pot fi impuse în baza Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte pot ajunge până la maxim 3% din cifra de afaceri pentru unele practici comerciale incorecte (cele agresive şi cele care nu sunt înşelătoare), respectiv 4% din cifra de afaceri pentru practicile comerciale înşelătoare, precum şi pentru nerespectarea măsurilor impuse de ANPC.

Comun celor două acte normativ anterior amintite (i.e. OG 21 si L 363) este faptul că proiectul de OUG NU mai acordă operatorilor economici cărora le-au fost reţinute încălcări ale prevederilor acestor acte normative, facilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii astfel stabilite.

Articolul precedentItalia, în recesiune. Urmează alți grei din Zona Euro?
Articolul următorIncertitudinile fiscale şi legislative din ultimul an au pus frână investițiilor