Guvernul merge mai departe cu eșecul campaniei Tezaur, la titlurile ”Centenar”

Guvernul, în foamea după bani la buget, continuă să se încăpățâneze să meargă înainte cu eșecul campaniei Tezaur, de vânzare de titluri de stat ”Centenar” către populație.

Executivul se gândește cum să înlesnească tranzacționarea la BVB a titlurilor ”Centenar” cumpărate de populație, pentru a se debarasa de povara de a plăti dobânzile așteptate de deținători la scadență.

„Intenția Guvernului este ca, până la finalul anului, să identifice soluții de modificare a cadrului legal, astfel încât titlurile de stat pentru populație să poată fi utilizate pentru garantarea împrumuturilor contractate de persoanele fizice și pentru a crea posibilitatea transferului proprietății asupra acestora”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Guvernul analizează modificări ale cadrului legal pentru a acorda persoanelor care au cumpărat titluri de stat prin programul Tezaur posibilitatea să le tranzacționeze sau să le folosească pe post de garanții bancare, potrivit informațiilor Profit.ro. Românii au investit peste 786 de milioane de lei în cadrul Programului Tezaur, ediția ”Centenar”.

Aceste titluri nu pot fi, însă, răscumpărate înainte de scadența de 5 ani, sunt netransferabile și nu se tranzacționează.

Titlurile de stat au valoare de 1 leu, dobândă de 5%, scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației. De ce este important: Lipsa posibilităților de a tranzacționa după vânzare este un factor care a redus atractivitatea pentru populație a acestor titluri de stat. Astfel, în lipsa unor modificări ale legislației, persoanele care au cumpărat titlurile de stat rămân cu banii blocați până la încheierea perioadei de 5 ani, timp în care primesc dobânda anuală de 5%, Dobânda primită la titluri de stat nu este impozabilă.

O variantă pentru tranzacționarea titlurilor de stat ar putea fi Bursa de Valori București, după modelul emisiunilor de titluri pentru populație derulate în anii trecuți.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei. Până în prezent, emisiunile au fost derulate în cadrul programului FIDELIS prin mecanismul Bursei de Valori București (BVB), iar subscrierile au fost efectuate prin intermediul unui grup de bănci selectate: BRD Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română SA, Banca Transilvania/BT Capital Partners și Raiffeisen Bank SA.

Articolul precedentMinisterul Turismului și ANPC vor să obțină aviz pe o Ordonanță catastrofală pentru turism
Articolul următorVești proaste pentru cei cu credite în lei. ROBOR continuă să crească

Comments are closed.