Mai multe primării de sate, comune, dar și orașe, au rămas fără bani, la jumătatea anului, deși la început aveau destule fonduri. Guvernul României adoptat o Hotărâre prin care acordă 17 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru 19 comune, 1 oraș și 2 municipii. (Medgidia și Gheorgheni).

Aceste UAT-uri deja și-au consumat bugetele pentru salarii și cheltuieli de funcționare, deși inițial, la început de an, aveau bugetele construite pe tot anul în curs.

„Unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de suficiente fonduri în bugetul propriu pentru a putea fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.”, se arată în HG-ul adoptat de Guvern.

În general, o primă rectificare bugetară are loc în lunile iulie-august, și atunci Guvernul ajută primăriile aflate în dificultate. Este nefiresc ca o primărie să își fi consumat întregul buget de salarii după doar 6 luni trecute din anul 2023.

Articolul precedentINS – Veniturile totale medii lunare au fost, anul trecut, de aproape 6.500 de lei pe gospodărie
Articolul următorMafia gunoaielor primește o lovitură de grație în instanță: judecătorii confirmă ancheta Realitatea Plus. Declarații halucinante ale avocatului Romprest