Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi oligate să vândă pe piaţa reglementată până la 65% din producţie, cu un adaos comercial de cel mult 5%, potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Precizările ANRE vin să lămurească modul în care se vor aplica prevederile OUG 114 referitoare la producţia de energie, mai precis îngheţarea facturilor pentru consumatorii casnici pe următorii trei ani de zile.

„Obligaţiile de vânzare a unor cantităţi ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate pe baza prezentei metodologii: pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri nuclearelectrice şi/sau hidroelectrice dispecerizabile; pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoelectrice, altele decât cele care se încadrează în prevederile lit. b)”, se arată în proiect.

Potrivit unei analize zf.ro, problema este că cei mai ieftini producători de energie sun Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, firme de stat, care îl loc să vândă producţia la preţul pieţei, vor intra la vânzare la preţuri cu o marjă maximă de 5% faţă de costuri.

Practic, ANRE va direcţiona în primul rând producţia acestor centrale către populaţie şi, dacă mai este nevoie, va solicita acest lucru şi altor producători, în ordinea ascendentă a preţurilor.

Producătorii care livrează energie populaţiei o vor putea face la preţuri care le permit obţinerea unui profit reglementat de 5% din suma costurilor justificate,.

„ANRE stabileşte nivelul justificat al preţului mediu de achiziţie a combustibilului pentru perioada contractuală, pe baza analizei comparativ detaliate a preţului mediu de achiziţie a combustibilului realizat în perioada contractuală anterioară şi a valorilor previzionate pentru perioada contractuală”, se mai arată în documentul menţionat.

Potrivit notei de fundamentare, această reglementare va oferi predictibilitate, atât pentru producători, cât şi pentru furnizorii de ultimă instanţă, în ceea ce priveşte cantităţile vândute/cumpărate şi veniturile/costurile aferente, scrie zf.ro.

În plus, „pentru clienţii casnici din portofoliul furnizorilor de ultimă instanţă se asigură achiziţia cantităţilor de energie electrică necesare, la preţ reglementat, şi se asigură stabilitatea preţurilor la clienţii casnici”.

Pe 21 decembrie, guvernul a aprobat OUG 114/2018, care prevede că, „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE”.

Articolul precedentANAF a modificat o serie de declarații fiscale
Articolul următorMinistrul Muncii spune că puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 20% în ultimii doi ani