Guvernul a împrumutat marți de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani, potrivit Profit.ro.

 

Ministerul de Finanțe face a doua mișcare pe piețele externe din acest an, după împrumutul record din luna martie când a împrumutat 3 miliarde de euro.

A fost atunci cea mai mare sumă luată vreodată de România la o singură ieșire pe piețele internaționale, dar nici suma de azi nu este mult mai mică.

Explicația pentru împrumuturile masive ține de „foamea de bani” a bugetului, problema apare însă în momentul în care ne uităm la dobânzile plătite.

Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum, arată sursa citata.

La momentul împrumutului din martie, Eugen Teodorovici a explicat care este scopul demersului şi de ce dobânda este mai mare decât cea percepută Greciei.

„Anul acesta avem un deficit de 2,76%, care înseamnă 28 – 29 de miliarde de lei, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie să asigur din piaţă pentru a refinanţa ceea ce este la scadenţă…Dacă PIB este mult mai mare faţă de anul trecut, da acum doi ani, cu 33% faţă de 2016, este normal ca suma (împrumutată – n. red.) să fie mult mai mare…Este o strategie de finanţare pe care Guvernul a prezentat-o în mod public la început de an”, a spus Teodorovici într-o intervenţie telefonică la un post TV.

Întrebat de ce România se împrumută la o dobândă mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, Teodorovici a vorbit depre percepţie şi despre ratinguri. „Fiecare ţară are nivelul său de rating, este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz. Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vis-a-vis de cum se împrumuta Grecia anul trecut, sau acum doi ani. Nu este o diferenţă de cost, suntem percepuţi pozitiv la nivel internaţional”. „Sunt un pic dezamăgit de felul în care se poartă discuţiile în spaţiul public, de persoane care nu sunt informate şi se speculează”, a spus Eugen Teodorovici.

Articolul precedentANAF, anunț de ultima oră despre declarația unică
Articolul următorNumărul milionarilor a scăzut, pentru prima dată de la criza din 2008