Un miliardar ceh și un altul slovac au vrut să preia gigantul german de retail Metro, dar au oferit prea puțini bani, conform nemților – mai precis 5.6 miliarde euro.

 

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky a confirmat că oferta sa de preluare a retailerului german Metro AG pentru suma de 5,8 miliarde de euro nu a avut succes şi a declarat că acum este de competenţa conducerii să arate că firma valorează mai mult, transmite Reuters.

EP Global Commerce (EPGC), vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), anunţase deja luni că nu va majora oferta, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu acţionarii Metro Meridian Stiftung şi Beisheim Holding, care deţin o participaţie de aproape 21%.

Kretinsky le-a spus jurnaliştilor că EPGC nu va majora oferta de 16 euro pe acţiune şi toate opţiunile sunt acum deschise, adăugând că este un investitor pe termen lung şi vrea să vadă cum se va dezvolta compania în viitor.

EPGC a criticat planul Metro de a vinde lanţul de hipermarketuri Real, evaluat la aproximativ un miliard de euro, unui consorţiu condus de dezvoltatorul imobiliar Redos, deoarece preţul a fost prea scăzut.

EPGC a cumpărat acţiuni Metro când titlurile au înregistrat anul trecut un nivel scăzut record, în urma performanţei slabe din Rusia şi a înrăutăţirii perspectivelor financiare, potrivit Agerpres.

Luna trecută, Metro AG a recomandat acţionarilor săi să refuze oferta de preluarea din partea EP Global Commerce deoarece aceasta subevaluează substanţial retailerul german.

Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac susţin că oferta de 5,8 miliarde de euro „reprezintă o oportunitate unică pentru acţionari”, ţinând cont de condiţiile dificile de pe piaţă şi de dificultăţile cu care se confruntă Metro. Ofertanţii au indicat că sunt necesare noi schimbări la Metro, deşi au dat asigurări că nu vor închide magazine în Germania şi pe pieţele de bază şi nici nu vor face concedieri substanţiale.

Totuşi, Metro a precizat că atât conducerea cât şi Consiliul de supervizare recomandă acţionarilor să nu accepte oferta.

„Considerăm preţul oferit de EPGC ca fiind inadecvat deoarece subevaluează substanţial Metro şi, chiar după revizuirea condiţiilor, recomand acţionarilor să nu o accepte”, a afirmat directorul general al retailerului german, Olaf Koch.

Metro operează în 26 de ţări, având 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi.

EP Global Commerce, care deţine deja o participaţie de aproape 11% în Metro, a oferit 16 euro pentru fiecare acţiune obişnuită şi 13,80 pentru fiecare acţiune preferenţială, reprezentând o primă de 34,5% faţă de august 2018, când Global Commerce a făcut investiţia sa iniţială.

Daniel Kretinsky, a cărui avere este estimată de Forbes la 2,3 miliarde de euro, a făcut multe achiziţii în Europa în ultimii ani, în special în energie, şi a preluat o parte din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere. El deţine şi clubul de fotbal Sparta Praga.

Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Articolul precedentANAF începe o nouă campanie de informare pe tema caselor de marcat electronice
Articolul următorProgramul IMM Invest România, aproape gata de lansare