Germania va înregistra în 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, pentru al patrulea an consecutiv, a anunţat vineri Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen, o informaţie care va spori probabil presiunile asupra Berlinului de a ajuta la reducerea dezechilibrelor şi de a stimula cererea internă, transmite Agerpres.

Excedentul de cont curent din acest an este estimat la 276 miliarde de dolari, a declarat economistul Ifo Christian Grimme, pentru Reuters. El a adăugat că excedentul Japoniei este previzionat la 188 miliarde de dolari şi al Chinei la 182 miliarde de dolari.

În contrast, SUA ar urma să raporteze un deficit de cont curent de 480 miliarde de dolari, cel mai ridicat la nivel mondial.

Comisia Europeană consideră că un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung când este măsurat în funcţie de mărimea economiei ţării. Germania este aproape de acest plafon. În timp ce deficitul Germaniei a atins nivelul record de 8,5% în 2015, Ifo se aşteaptă în acest an la un excedent de 7,1%.

Cu toate acestea, economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.

Performanţele dezamăgitoare ale economiei germane, prima economie europeană, a înmulţit solicitările pentru stimulente fiscale. Guvernul de la Berlin studiază mai multe opţiuni în cazul în care situaţia se va deteriora însă zilele trecute preşedintele Bundesbank a spus că nu este o nevoie urgentă de noi stimulente în condiţiile în care rata şomajului este aproape de minimul istoric, companiile continua să investească, iar cererea internă rămâne robustă.

Articolul precedentPrincipalele valute și cotația aurului, în scădere. Lira sterlină, pe plus
Articolul următorProiect. Se înființează Autoritatea Vamală Română