Ministerul Finanțelor ține la secret necesarul de finanțare din acest an, iar suma este de-a dreptul uriașă. În același timp, guvernul se împrumută tot mai scump și mai greu.

 

 

Statul trebuie să împrumute 72 de miliarde de lei în acest an pentru a-și achita datoriile. E vorba despre banii de care România are nevoie pentru acoperirea deficitului bugetar și pentru împrumuturile cu scadența în 2019. Interesant este că Ministerul Finanțelor ține la secret suma de care are nevoie anul acesta.

Ministerul Finanțelor nu a făcut public până acum necesarul de finanțare pentru anul în curs, scrie cursdeguvernare.ro. În mod uzual, aceste date erau publicate la sfârșitul anului precedent sau în luna ianuarie, cel târziu. Ele cuprindeau atât necesarul de finanțare cât și modul în care statul își propune să facă rost de bani.

Dar unde trebuie să meargă cele 72 de miliarde de lei? Deficitul bugetar depăşeşte 28 de miliarde și trebuie acoperit din împrumuturi. Tot 28 de miliarde de lei valorează împrumuturile de pe piața locală, scadente în 2019.

Anul acesta România trebuie să returneze și aproape 5 miliarde de lei dintr-un împrumut de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Refinanțările cer și ele peste 11 miliarde de lei.

Problema este că statul reușește să facă rost de bani din ce în ce mai greu. În cadrul primelor 22 de licitații din 2019, de nouă ori s-a întâmplat ca Finanțele să nu atragă suma dorită. Diferența dintre necesar și sumele adjudecate a fost de 2,1 miliarde de lei. Una dintre cauze este ordonanța 114, aprobată de Guvern în decembrie, care a încurcat socotelile băncilor.

CE DATORII ARE ROMÂNIA în acest an

• deficitul bugetar de 28,2 de miliarde de lei
• împrumuturi interne de 28 de miliarde de lei
• refinanțarea emisiunilor de obligațiuni în euro: 4,33 miliarde de lei
• refinanțarea unei emisiuni de eurobonduri: 7 miliarde de lei
• restituirea unei datorii de 4,67 miliarde de lei către CE-FMI-BM

Sursa

 

Articolul precedentStatul lasă marile companii energetice de stat fără bani de investiţii şi în 2019
Articolul următorȘefa FMI cere mai multe taxe pentru giganții din tehnologie