Bursele din întreaga lume înregistrau luni scăderi semnificative, după ce Donald Trump a ameninţat China cu impunerea unor noi taxe vamale.

 

Marți dimineața, bursele asiatice continuau turbulențele, cu scăderi în Japonia și Coreea de Sud, în timp ce China și Hong Kong au recuperat o mică parte din pierderea de luni, potrivit Bloomberg.

Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 5,58%, ajungând la valoarea de 2.906,46 puncte.
Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong înregistra un declin de 3,7%, în timp ce indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un recul de 1,9%.
Bursele din Japonia şi Coreea de Sud sunt închise luni cu prilejul unei sărbători naţionale. MArți, indicele Topix din Tokyo a scăzut cu 1,4 procente, iar indicele Kospi din Seoul a pierdut 1%.
Cât au recuperat China și Hong Kong: indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut marți cu 0,2%, iar Shanghai Composite Index a urcat cu 0,3 procente, după declinul uriaș de 5,6 procente de luni.
„Declaraţia lui Trump pune sub semnul întrebării negocierile dintre Washington şi Beijing, iar impasul ar putea fi extins, posibil chiar până la alegerile prezidenţiale din SUA”, a avertizat Michael Hirson, director în cadrul Eurasia Group.
Şi bursele europene au fost afectate luni, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt, cel mai sensibil la evoluţiile din China şi la temerile privind un război comercial, a scăzut cu 1,90%, în timp ce indicele CAC al Bursei de la Paris înregistra un declin de 1,95%. Şi pieţele bursiere din Italia şi Spania înregistrau scăderi de peste 1% luni.
Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut luni dimineaţă cu 1,2%, cel mai semnificativ declin din ultimele şase săptămâni.
Analiştii se aşteaptă ca declinul de pe pieţele bursiere din Asia şi Europa să se propage şi în SUA.
Articolul precedentNegocieri la Electrolux Satu Mare. „Un pas înainte, doi pași înapoi”
Articolul următorVeşti proaste de la Statistică, inflaţia creşte, leul se devalorizează în faţa euro