Furnizorii de gaze naturale trebuie să constituie în depozite un stoc minim obligatoriu reprezentând 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel naţional, pentru iarna 2023 – 2024, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„În vederea armonizării legislaţiei secundare cu modificările şi completările aduse legislaţiei primare şi legislaţiei europene specifice, în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 24.02.2023, am aprobat Metodologia privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană. Conform metodologiei, stocul minim obligatoriu reprezintă minimum 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel naţional”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit sursei citate, pe durata de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 , furnizorii şi producătorii de energie termică vor avea prioritate în ceea ce priveşte accesul la capacitatea de înmagazinare, în limita cantităţilor prevăzute în decizia ANRE pentru stabilirea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale/producătorii de energie termică (PET) client direct are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană.

Depozitele de gaze ar trebui să fie la 41% în mai

Obligaţia de constituire a stocului minim se îndeplineşte în conformitate cu traiectoria de constituire a stocurilor preluată conform anexei la Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2022/2301 al Comisiei din 23 noiembrie 2022 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri, cu obiective intermediare pentru anul 2023 pentru fiecare stat membru care dispune de instalaţii de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său şi direct interconectate la zona sa de piaţă, respectiv: 1 februarie – 40%, 1 mai – 41%, 1 iulie – 67%, 1 septembrie – 88% şi 1 noiembrie – 100%.

„Prin această măsură de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru iarna 2023-2024, vom asigura continuitatea şi siguranţa în alimentare a clienţilor finali. Reamintesc faptul că, pentru iarna 2022-2023, a fost înmagazinată o cantitate de 2,957 miliarde mc, respectiv un procent de 96,55% grad de stocare la 31 octombrie 2022, fapt care ne-a permis să traversăm iarna în cele mai bune condiţii”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedinte al ANRE.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRomânia riscă să rămână fără petrol dacă rușii „taie” conducta cu livrările de țiței kazah
Articolul următorAfacerile BCR înfloresc. Profit în creștere pentru banca austriacă în 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau