Furnizorii de pe piața energiei se confruntă cu probleme grave. În timp ce una dintre cele mai mari companii s-a împrumutat cu peste 370 de milioane de euro pentru că nu mai avea bani să acopere schema de compensare și plafonare, un alt furnizor cere oamenilor să plătească facturile în avans.

Nu este pentru prima dată când un mare furnizor atrage atenția că înregistrează pierderi și amenință că va ieși de pe piața din România. 

Un alt furnizor le cere însă clienților să plătească în avans. Reprezentanții săi explică faptul că ar fi vorba despre un împrumut pe care l-ar restitui în momentul în care staul va efectua plățile pentru schema de ajutor care se află în vigoare. 

Reamintim că Gazprom a oprit livrarea de gaze către un alt furnizor important din țara noastră. Reprezentanții companiei respective spun că și-au făcut stocurile necesare, însă nu exclud nici scenariul potrivit căruia ar putea să ajungă la raționalizare. Aceasta este, de altfel, o măsură la care ar putea ajunge toți furnizorii din cauza lipsei banilor. 

Între timp, în țara noastră întârzie plata pentru furnizorii de energie și gaze. Deși statul spune că nu are în acest moment bani să îi despăgubească pe toți, compania de stat Hidroelectrica a înregistrat un profit record de 2,6 miliarde de lei. Chiar dacă producția a fost mai mică cu 30% din cauza secetei, compania de stat a dublat prețurile.

Articolul precedentCompensarea facturilor la energie – Nicolae Ciucă: „Ordonanța va fi aprobată în ședința de mâine” – Cum vor fi plafonate prețurile
Articolul următorCât de importante mai sunt investițiile străine pentru România și pentru Europa de Est?