Compania care deţine monopolul jocurilor de loterie în Franţa (Française des Jeux -FDJ) a demarat joi operaţiunea de listare publică iniţială, care ar putea aduce aproape două miliarde euro la bugetul statului, transmite AFP.

 

Potrivit prospectului publicat miercuri seara, listarea la bursă a Française des Jeux se va face la un preţ cuprins între 16,50 şi 19,90 euro pe acţiune, ceea ce evaluează compania la 3,8 miliarde euro. Statul francez, primul acţionar la Française des Jeux cu un pachet de 72% din capital, intenţionează să îşi reducă participaţia la 20%. Prin punerea pe piaţă a 100 milioane de acţiuni, pe baza intervalului de preţ avut în vedere, statul francez ar urma să câştige o sumă cuprinsă între 1,6 şi 2 miliarde euro, potrivit calculelor AFP.

„Perioada de subscriere de acţiuni va începe joi şi se va încheia marţi, 19 noiembrie, ora 20 pentru persoanele fizice”, a declarat ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Acesta a precizat că până la o treime din acţiunile listate la bursă vor fi rezervate persoanelor fizice. Pentru a-i convinge să investească, micii investitori vor beneficia de mai multe avantaje: o reducere de preţ de 2% pentru titlurile pe care le vor achiziţiona şi de asemenea vor primi o acţiune gratuită la fiecare zece acţiuni cumpărate, dacă le păstrează pentru 18 luni.

Moştenitoarea fostei loterii naţionale înfiinţate în 1933, Française des Jeux este una din puţinele companii publice franceze cu o stare financiară bună, având în vedere că anul trecut francezii au cheltuit aproape 16 miliarde euro pe jocuri de noroc.

Introducerea la bursă a Française des Jeux, a patra loterie mondială şi numărul doi în Europa, este un adevărat test pentru Guvernul de la Paris. Operaţiunea intervine într-un context de scădere a cotaţiilor bursiere în Europa pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la încetinirea economiei mondiale, Brexit şi tensiunile comerciale dintre China şi SUA. Dacă operaţiunea va avea succes, Française des Jeux ar putea fi urmată şi de alte privatizări, precum cea a companiei ADP care gestionează mai multe aeroporturi franceze.

Însă privatizarea Française des Jeux a generat un val de critici, în special în Parlament, unde opoziţia critică a denunţat ceea ce a numit o viziune pe termen scurt şi o eroare cu grave consecinţe asupra sănătăţii publice, în special cu privire la combaterea dependenţei de jocuri de noroc.

Articolul precedentTelekom Romania a înregistrat o creştere de 7,4% a veniturilor în trimestrul al treilea
Articolul următorPesta porcină, gaură de 1 miliard de lei pentru sectorul de prelucrare și conservare a cărnii