Fost star regional, România pierde investitori în energia regenerabilă

România iese din rândul celor mai atractive țări din lume pentru investițiile în energie, în condițiile în care companiile din domeniul regenerabilelor pierd foarte mulți bani.

China se menține pe primul loc, pentru a treia oară consecutiv, în clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Statele Unite și Germania au depășit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziția a patra. Marea Britanie și Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziția a șaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de țări.

Guvernul Poloniei acordă sprijin

„Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziția 36 în clasament, datorită intențiilor guvernului de a modifica condițiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme”, a declarat Valeriu Binig, Partener EY România.

„Noua strategie energetică ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar și prin prisma necesităților din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv”, a mai spus Binig.

Acesta a arătat că apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivității crescute și costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluții de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piața romanească angro. Apar soluții de finanțare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente).

„ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) face declarații privind scheme noi de sprijin pentru soluțiile locale de mică putere. Publicul este atras de noțiunea de cosumator activ (prosumer ). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, a menționat Valeriu Binig.

Companiile acuză mari minusuri

Pe de altă parte, investitorii în energia eoliană din România pierd foarte mulți bani. Un studiu mai vechi efectuat de EY la solicitarea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) estima aceste pierderi la circa 20% din totalul investițiilor, minusurile insumând miliarde de lei pe an.

Producția electrică eoliană din România s-a ridicat în 2016, cel mai recent an pentru care RWEA a prezentat date, la 6,73Twh, reprezentând 12,3% din consumul final de electricitate al țării. Puterea instalată este de 5.274 MW.

În acest moment România ar sta bine la capitolul energie regenerabilă (hidro, eoliene, biogaz etc), dar firmele implicate se confruntă cu imposiblitatea de a-și recupera investițiile (care presupun credite angajate) în graficele stabilite inițial.

Problema este că investițiile în energiile regenerabile sunt practic blocate în ultimii doi ani. Schemele de sprijin financiar pentru investitori nu mai funcționează din cauza politicilor de protecție socială care au împiedicat recuperarea banilor prin factura la curent electric plătită de către consumatori.

Nu avem o țintă clară

Ministerul Energiei, care pare a se implica din ce în ce mai mult în principalele modificări care privesc energia, nu are nici în momentul de față o poziție clară privind ținta de energie regenerabilă la care România va trebui să ajungă până în 2030 și anunță că va încerca să negocieze la Bruxelles un prag sustenabil pentru România, scrie site-ul de specialitate energy-center.ro.

„Schema de sprijin prin intermediul certificatelor verzi, valabilă și în momentul de față, a creat atâtea distorsiuni în rândul producătorilor, cu impact și asupra furnizorilor și consumatorilor, încât toate peticelile care au fost aduse după modificarea ei s-au dovedit ineficiente. Au fost regândite piețele de tranzacționare pentru certificatele verzi, s-au încercat mecanisme de deblocare a acestei piețe, dar rezultatul a fost neconcludent”, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii de la Camera Deputaților.

La rândul său, ANRE propune înlocuirea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă prin certificate verzi cu un nou sistem de tarife fixe, intenționând totodată să nu modifice impactul asupra prețului final al electricității plătit de consumatori.

Articolul precedentMizând pe comenzile din sectorul infrastructură, Grupul Teraplast și-a dublat cifra de afaceri în trim I
Articolul următorRăzboiul gazelor. Rusia dezbină Europa cu gazoductul Nord Stream 2

Comments are closed.