Ministrul Muncii, Raluca Turcan, minte când spune că vrea adoptarea de urgență a legii consumatorului vulnerabil. Acuzația a fost lansată de fostul ministru al Muncii în guvernul PSD, Marius Budăi. Acesta susține că Executivul îi va lăsa pe români să se descurce cum pot în această iarnă în fața noului val de scumpiri, dar și în fața companiilor de utilități care vor începe debranșările exact la începutul sezonului rece. 

Budăi susține că actualii guvernanți au ignorat cu bună știință măsurile care ar fi putut preveni situația dramatică în care au ajuns sau sunt pe cale să ajungă numeroși consumatori vulnerabili.

„Am propus niște soluții actualei majorități și în luna iunie, când am propus amendamente la legea consumatorului vulnerabil. Pe mine mă miră cumva ipocrizia asta a doamnei ministru (Raluca Turcan, ministrul Muncii – N.R.) și mă sperie modalitatea de a minți fără să ți se clintească niciun mușchi pe față. Asta este foarte periculos, din punctul meu de vedere. Nu poți să fii atât de ipocrit să vii la televizor, tu, dintr-o majoritate guvernamentală, care ai trimis în Parlament o lege care prevede intrarea în vigoare a acelei legi abia în septembrie 2022, să spui că acum vrei să urgentezi, să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. dar ce faci cu lunile octombrie, noiembrie, decembrie? ”

Marius Budăi a afirmat că cel mai clar semn că guvernul dorește, de fapt, amânarea unor soluții nu pot fi puse în practică fără bani de la buget, a fost respingerea propunerilor sale.

(….) Ghiciți ce?! Guvernul, și implicit doamna Turcan trimite un punct de vedere negativ către Senat că nu își dorește intrarea în vigoare din acest an a legii consumatorului vulnerabil, deci practic să îi lase pe iarna 2021-2022 pe cetățenii români descoperiți în fața acestui val de scumpiri.”

Pe de altă parte, la începutul lunii guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care le redă companiilor de utilități dreptul de a-i debranșa pe abonații cu datorii. Măsurile ar urma să fie puse în practică în termen de 90 de zile, adică exact la începutul sezonului rece.

Potrivit estimărilor  prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Asociaţia Furnizorilor de energie electrică din România şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din România, numărul clienţilor finali casnici şi noncasnici de energie electrică şi gaze naturale care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi era de circa 173.000 la finalul lunii iunie.

 

Articolul precedentMinistrul Mediului, lovit de scumpiri. A plătit facturi uriașe la energie electrică, iar cumpărăturile costă tot mai mult
Articolul următorStudiu: 6 din 10 angajați români se bazează STRICT pe PENSIA de sta, iar mulți vor să lucreze după pensionare