O delegație a Fondului Monetar Internațional va ajunge în București la finalul lunii ianuarie. Echipa FMI va abaliza evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspectivele macroeconomice, se arată într-un comunicat al instituției.

Geoff Gottlieb, reprezentantul regional principal al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, a anunțat că o misiunea FMI va fi condusă de Jan Kees Martijn. 

La precedenta vizită, din octombrie anul trecut, Fondul Monetar Internațional a recomandat guvernului o serie de reforme fiscale, printre care scăderea pragului de impozitare pentru  microîntreprinderi la 60.000 de euro, dar și reforma impozitului pe proprietate, pentru scăderea deficitului, pe lângă măsurile fiscale deja luate.

Experții arată că noua lege a pensiilor ar contribui la reducerea cheltuielilor pe termen lung, dar ar genera costuri fiscale inițiale care ar putea pune în pericol eforturile de reducere a deficitului în următorii ani.

Pentru a evita acest risc, este necesară o introducere treptată a acestor costuri și o punere în aplicare prudentă, arată instituția.

Fondul a criticat în schimb taxa de 1% pe cifra de afaceri și a estimat că România va încheia acest an cu un deficit bugetar de 6% din PIB.

Articolul precedentScrisoare deschisă a fermierilor prin care cer măsuri privind transporturile de cereale din Ucraina la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene
Articolul următorSchimbare majoră la impozitul pe CHIRIE. Cât plătesc cei care închiriază lunar sau în regim hotelier?