Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus așteptările de creștere economică pentru anul 2022 și a avertizat că situația se poate înrăutăți și mai mult, din cauza ratei ridicate a inflației, a consecințelor războiului din Ucraina, a încetinirilor severe din Statele Unite și China. Concluziile apar în noul raport despre evoluția economiei globale.

În studiul World Economic Outlook dat publicității la 26 iulie, FMI anticipează că Produsul Intern Brut global va crește în anul curent cu 3,2% față de creșterea de 6,1% din 2021. Noua prognoză înrăutățește ușor estimările făcute de FMI în aprilie, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

În zona euro, creșterea va fi anul acesta de doar 2,6%, iar în Rusia PIB-ul va scădea cu 6%, se mai arată în raportul FMI.

„Perspectivele s-au înrăutățit semnificativ din aprilie. Lumea s-ar putea afla curând în pragul unei recesiuni globale, la numai doi ani după recesiunea precedentă”, a declarat economistul-șef al FMI Pierre-Olivier Gourinchas.

El a mai spus că economia globală slăbită de pandemie a fost supusă unor noi șocuri, inclusiv războiul din Ucraina, care a condus la creșterea prețurilor globale la alimente și energie, determinând băncile centrale să majoreze brusc ratele dobânzilor.

Articolul precedentȘi, totuși, cine plătește pentru dezastrul de astăzi?
Articolul următorOFICIAL: Românii pot depune cereri de AMÂNARE A RATELOR. Ce documente sunt necesare