Premierul Florin Cîţu a anunțat că „le va explica” experților agenției de rating Fitch că România are venituri mai mari la buget şi poate să reducă deficitul bugetar. Reacția a venit după ce o analiză a renumitei agenții arăta că există un climat politic volatil care ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală.

„Am discutat, discut cu agenţiile de rating, ştiţi foarte bine, de două, trei ori pe an, voi avea şi acum discuţii cu agenţiile de rating, le voi explica că programul de reformă merge mai departe. PNL este un partid responsabil, un partid care nu este format din copii răsfăţaţi care îşi iau jucăriile şi pleacă la prima problemă, un partid care este interesat de guvernarea României şi de reformele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare, toate reformele pe care le-am asumat în programul de guvernare. Iar agenția de rating, vom arăta şi faptul că avem venituri mai mari la buget, putem să reducem deficitul bugetar şi ne ținem de calendarul de reducerea deficitului bugetar acceptat de Comisia Europeană în primăvară”, a declarat Florin Cîțu.

Reacția vine după ce Fitch a transmis, marți, că „o acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating.

Articolul precedentFitch: Criza politică din România provoacă riscuri privind reducerea deficitului bugetar
Articolul următorValvis Holding lansează Wet, primul Hard Seltzer fabricat în România după o rețetă proprie (P)