Statul vrea să împrumute 72 miliarde lei, anul acesta, reprezentând, de fapt, necesarul de finanțare pentru 2019, adică deficit bugetar și refinanțare datorie.

 

Din această sumă, circa 5 miliarde lei ar trebui să reprezinte titluri de stat pentru populație prin programul Tezaur. Adică circa 18% din deficitul bugetar prognozat pentru acest an, de 2,76% din PIB. Emisiunile Tezaur nu au mers bine în acest an, cu excepția primei.

Conform bugetului pe 2019 și, mai nou, programului indicativ de emisiuni de titluri de stat pe acest an, statul va încerca, anul acesta, să vândă titlurile Tezaur și prin bănci, pe lângă Poșta Română și unitățile Trezoreriei.

O noutate a documentului prezentat de Hotnews, o reprezintă ideea de a emite titluri și pe 10 ani. Probabil această idee a venit în urma faptului că de la începutul anului a scăzut mult interesul pentru aceste titluri.

De la începutul anului MFP a atras circa 1,4 miliarde lei. La prima emisiune din 2019 s-au subscris circa 700 milioane lei, la a doua – 500 milioane lei, iar la cea de-a treia, din aprilie, 200 milioane lei.

Interesul pentru titlurile de stat a scăzut în pași mari. Acum este în desfășurare emisiunea pe luna mai. Pentru că interesul a scăzut mult, acum nu mai există o sumă maximă ce ar putea fi subscrisă/persoană. Anterior era 200.000 lei.

Articolul precedentCând vor ajunge românii la credite ieftine, comparabile cu cele din Vest
Articolul următorRomânia a exportat ieftin cereale şi a importat scump