Ministerul de Finanțe a împrumutat luni 600 milioane de lei de la bănci, totalul preconizat pentru luna august fiind de 4 miliarde lei.

 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 600 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 58 de luni, la un randament mediu de 3,89% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris circa 2,536 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în august 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de MFP în august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Articolul precedentIsărescu:”Avem un buget tensionat. Trebuie să ținem cheltuielile sub control!”
Articolul următorDacia merge bine în Franța. Vânzări în creștere cu 1,5% și cotă de piață de 5,8%