Seceta și valul de căldură care au pârlojit câmpurile din nordul Europei vor reduce excedentul pentru exportul de grâul al Uniunii Europeane, iar blocul comunitar se va vedea nevoit să consume o parte mai mare din propria recoltă de cereale, estimează analiștii.

Analiștii francezi de la Strategie Cereale prognozează o recoltă de grâu cu peste 10% mai mică în acest an, iar zonele din nordul Europei sunt afectate în mod deosebit. Prețurile la grâu din UE au atins maximul ultimilor cinci ani pe fondul îngrijorării pierderilor de recoltă.

„Exportatori tradiționali de grâu precum Germania și Țările Scandinave s-ar putea să fie nevoite să importe din restul Europei, în special din necesarul pentru furaje”, a spus un trader german pentru Reuters. „Recolta groaznică din nordul Europei este o veste bună pentru exportatorii din Rusia, Ucraina și SUA.”

Este de așteptat ca unii dintre exportatorii din regiunea Mării Negre ca România să livreze în Europa, în loc să mai vândă în Orientul Mijlociu, a mai spus traderul.

În Germania, al doilea mare producător din UE, recolta de grâu de toamnă se estimează că va fi cu 20% mai mică decât anul trecut, 19,2 milioane de tone după ce temperatura medie din luna iulie a stabilit un record de când se fac aceste măsurători, anul 1881.

„Germania este de regulă unul dintre marii exportatori din UE, dar s-a transformat în importator, în special de furaje”, a declarat alt trader. „Aproximativ 800.000 de tone de grâu furajer au fost deja importate, în special din România și Bulgaria, și cred că vor mai fi livrări din aceste țări”.

În Franța, cel mai mare producător de grâu, s-a încheiat recoltarea. Cu toate că ploile torențiale și canicula  au provocat pierderi culturilor de grâu, scăderea nu este atât de mare ca în nordul Europei.

Estimarea recoltei de grâu pentru Franța este cuprinsă între 33 și 35 milioane tone, sub cele 36,6 milioane lei anul trecut, însă calitatea de panificație este în general bună.

Producția Poloniei a scăzut probabil cu 12% la aproximativ 9,9 milioane tone, spune , Wojtek Sabaranski analist la Sparks Polska. Recoltarea se apropie de sfârșit, însă calitatea grâului variază foarte mult de la regiune la alta.

În Marea Britanie recolta de grâu se va înscrie în media ultimilor ani, consideră Ministerul Agriculturii de la Londra. Producția va fi până în 14 milioane tone, sub nivelul de anul trecut de 14,8 milioane tone.

Seceta a afectat însă numeroși producători de cereale din întreaga lume au fost afectați de seceta, ceea ce a aruncat în aer prețul cerealelor. După ce ajuns la pragul critic de 200 euro pe tonă, luna treecută, cotația grâului pe bursă a terminat săptămâna trecută cu un plus de 6%.

Pe piața europeană, însă, cotația grâului a trecut de 220 euro, premieră pentru ultimii patru ani. Cauza: recolta de grâu din acest an este mult sub aşteptări.

Şi nici culturile de porumb nu dau semne mai bune. Seceta a lovit crunt, în această vară, în special Europa. Însă conditiile favorabile pentru culturile de porumb din sudul Europei ar putea anula o parte din pagubele produse de seceta culturilor din nordul continentului, insa chiar si asa analistii se asteapta ca Uniunea Europeana sa fie nevoita sa importe o cantitate record de porumb pentru a putea sa hraneasca septelul, avand in vedere ca recolta de grau se anunta a fi una modesta, transmite Reuters.

Analistii de la firma franceza de consultanta Stratégie Grains si-au crescut usor estimarile privind recolta de porumb a UE, in conditiile in care imbunatatirea prognozelor privind recolta din Romania a contrabalansat revizuirea în jos estimarilor a recoltelor din Germania si Franta.

„Ploile torentiale din ultimele saptamani nu au afectat culturile de porumb atat de grav pe cat au facut-o in cazul culturilor de grau„, a declarat un trader de cereale din Romania, care a apreciat ca exista posibilitatea unei productii consistente de porumb. Si in Ungaria, ploile au imbunatatit sansele unei productii bune chiar daca conditiile variaza de la o regiune la alta. „In zonele cu precipitatii abundente in lunile iunie-iulie, perspectivele sunt bune. In schimb, in regiunile cu precipitații scazute, productia va fi mai mica„, a apreciat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Zsolt Feldman.

Imbunatatirea prognozelor privind recoltele din Romania si Ungaria, impreuna cu conditiile mai bune din Spania si Italia, ar urma sa permita blocului comunitar sa isi metina productia de porumb la un nivel mediu de aproximativ 60 milioane tone.

Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca, avand in vedere faptul ca oferta de grau si orz va fi una limitata, atat in UE, cat si la nivel mondial, porumbul va ocupa o parte mai mare in componenta nutretului pentru animale, ceea ce va obliga UE sa isi majoreze importurile pana la un nivel record.

Stratégie Grains prognozeaza ca in sezonul 2018/19 Uniunea Europeana ar putea importa 19 milioane tone de porumb, cu 1,5 milioane tone mai mult decat nivelul record preconizat pentru sezonul 2017/18, in timp ce analistii de la Rabobank sunt de parere ca exista posibilitatea unor importuri de pana la 21 de milioane de tone.

Pentru România, recolta de grau din acest an va fi „fara niciun dubiu„ mai slaba decat anul trecut – in prezent estimarile arata o diminuare cu cel putin 20% fata de 2017 – dar pe masura ce se intarzie cu secerisul din cauza apei acumulate pe camp, pierderile vor creste, sustine Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Desi recoltele de orz si orzoaica au fost recoltate in bune conditii, inainte de inceperea ploilor, productia de rapita a suferit o pierdere de cel putin 50% fata de anul trecut din cauza lipsei de apa in prima etapa, iar ulterior din cauza valului de precipitatii si a fenomenelor extreme: grindina si furtuna.

Salvarea pare sa vina in acest an de la porumb si floarea soarelui, care in prezent se afla intr-o stare de dezvoltare normala, cu toate ca excesul de umiditate a permis dezvoltarea agresiva a bolilor si daunatorilor.

Potrivit sefului LAPAR, 2018 pentru culturile agricole a fost unul dintre cei mai capriciosi din ultimele decenii, pentru ca au fost consemnati absolut toti factorii pe care ii poate dezvolta natura: seceta, inundatii, grindina, furtuni si exces de umiditate.

Articolul precedentMinivacanța de Sfânta Maria au adus tour-operatorilor de pe Litoral încasări cu 38% mai mari
Articolul următorPrmieră pe piața bancară: BT lanseaza hub-ul de soluții complementare de banking

Comments are closed.