Fermierii sunt condamnați la pierderi uriașe și în 2024, deși aceștia sperau că vor obține bani mai mulți anul acesta. Toate informațiile din piețe indică spre scăderi, atât în ceea ce privește recolta de anul trecut, cât și în privința noii recolte. 

Prețurile oferite pentru marfă în Portul Constanța au scăzut semnificativ în ultimele zile. Dacă până zilele trecute se ofereau și 200-205 euro pe tona de grâu, acum prețul variază între 180-190 euro/tonă, ceea ce este foarte puțin, atrag atenția agricultorii. Aceștia spun că sunt deja în pragul falimentului.

Potrivit fermierilor, unele companii au început deja să își ducă marfa în porturile ucrainene de la Marea Neagră. Prețurile acolo sunt semnificativ mai mari.

Veștile experților nu sunt bune nici pentru perioada următoare: seceta extremă și temperaturile extrem de ridicate vor lovi și anul acesta, ceea ce înseamnă culturi compromise. Iar asta va duce la o creștere bruscă și violentă a prețului grâului, lucru care se va simți din plin și la raft.

Exporturile sunt și ele într-o zonă roșie. În total, de la începutul anului comercial, țările UE au exportat 17,5 milioane de tone de grâu – cu aproximativ 8% mai puțin decât anul trecut. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentGabriela Firea rupe tăcerea: ce a discutat cu Ciolacu despre candidatura pentru Primăria Capitalei? Ediție explozivă Culisele Statului Paralel – marți, ora 21
Articolul următorMinistrul Economiei anunță o creştere economică substanţială pentru România raportată la Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau