Seceta extremă face ravagii în aproape toată țara. Disperați de situația în care se află, fermierii cer stare de calamitate. Câmpurile sunt pârjolite de arșiță, iar în majoritatea orașelor, apa a fost raționalizată. În județul Prahova, apa potabilă este furnizată cu porția. Iar la Iași, aproape 18.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate. Meteorologii spun că nu va ploua nici în perioada următoare. Iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mers în toiul nopții să verifice cu lanterna culturile distruse. 

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită, până la 31 iulie 2022, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în localităţile și judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susţin că, deşi seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii ţări, afectând doar anumite judeţe, fermierii sunt afectaţi mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanţi sau a războiului.

Petre Daea, noul ministru al Agriculturii, a anunțat la Realitatea PLUS, că „facem ceea ce trebuie, ceea ce legea ne impune si ceea ce terenul și fermierii ne solicită. România are la această dată o situație delicată. Sunt culturi și culturi, parcele și parcele. Unele sunt în vegetație normală, altele nu. Plantele suferă, și este nevoie nevoie de a se interveni si am eliberat acest ordin comun de ministru cu ministrul Bode”, a declarat, marți, Petre Daea, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Petre Daea a luat la pas câmpurile distruse de secetă în ultimele zile. Ministrul Agriculturii a vizitat judeţele Brăila, Galaţi Vrancea şi Buzău, la cel din urmă a ajuns duminică seara. Petre Daea s-a dus direct în câmp după lăsarea nopții, fără să-şi anunţe vizita, fiind însoţit doar de primarul comunei Vâlcelele şi agricultorii din acea zonă.

„Am vizitat și ziua și noaptea, nu mi-a ajuns timpul. Un specialist vede suferința plantei și ziua și noaptea”, a mai declarat Petre Daea, la Realitatea PLUS.

În județul Prahova, seceta lasă oamenii fără apă potabilă. Localnicii din mai multe orașe și comune primesc apă cu porția. Este anunțul făcut de cel mai mare furnizor din județ.

Decizia a fost adoptată având în vedere seceta, dar și consumul extrem de ridicat, atât în scop menajer, cât şi pentru activităţile agricole.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentNe îndreptăm spre recordul absolut al deficitului comercial extern
Articolul următorImobilele cu BULINĂ ROȘIE vor putea fi reparate cu bani de la stat. Klaus Iohannis a semnat legea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau