Peste 507.890 de lei au fost plătiți, până pe 5 septembrie, sub formă de despăgubiri, în urma pierderilor suferite de fermieri din cauza pestei porcine africane, a anunțat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, a precizat Autoritatea, într-un comunicat.

„Până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, în valoare de 507.890 de lei, au fost plătite. Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene”, arată comunicatul ANSVSA.

Instituția a cerut suplimentarea bugetului cu ocazia rectificării bugetare, cu suma de 212,272 milioane lei, pentru asigurarea sumelor de bani necesare.

„Pentru asigurarea fondurilor imediat necesare plăţii despăgubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament şi credite bugetare de la alţi ordonatori, în sumă de 40 milioane lei, aferentă despăgubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evoluţiei PPA.
Fonduri destinate despăgubirii proprietarilor de porci afectaţi de pierderea animalelor ca urmare a evoluţiei PPA, vor fi transmise mâine, 6 septembrie, către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţele afectate de această boală”, se menţionează în comunicat.

La rectificarea bugetară, ANSVSA a primit în plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare faţă de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

În prezent sunt active 178 de focare din 11 judeţe, iar numărul porcilor ucişi depăşeşte 140.000.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Articolul precedentAgenții economici căută persoane să ocupe 24.850 de locuri de muncă
Articolul următorAmbasadorul american, vizită la distileriile Alexandrion, după acceptul primit de companie să investească în SUA

Comments are closed.