Fără reguli stricte pentru creșterea porcilor în gospodării, România va fi izolată din cauza PPA

Creșterea porcilor în gospodării va fi reglementată pentru ca România să nu fie izolată complet de Europa, din cauza virusului PPA (Pesta Porcină Africană).

Ceea ce acum este zvon, în curând va fi pus în practică.

Dacă România nu va reuși să izoleze focarele de pesta porcină, riscul de a compromite complet activitatea industrială de creștere a porcilor este major.

Exporturile de carne în UE ar putea fi interzise și asta ar atrage închiderea tuturor piețelor pentru exportatori, cu afectarea imaginii procesatorilor de carne de porc –chiar dacă aceștia folosesc preponderent carne din import.

Două mari probleme rămân în urma dezastrului provocat de răspândirea pestei porcine africane (PPA).

Pe de o parte, comerțul exterior cu carne de porc ar putea fi afectat. Pe de altă parte, mulți gospodari sunt speriați că nu vor mai avea voie să crească porci pentru consumul propriu

În ce privește comerțul cu acest tip de produse, România a importat anul trecut carne de porc în valoare de 475 milioane de euro şi a exportat de numai 56 milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

„Practic, noi nu exportăm carne de porc. Consumăm 45% din cât producem”, a declarat Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România.

„E posibil ca după toate problemele cu virusul PPA, să avem mai degrabă o creștere a exportului, de la 55% la 65-70% din totalul consumului”, a mai spus Rădulescu.

În ultima vreme au apărut zvonuri privind inițierea unor texte de lege care să restricționeze creșterea porcilor în gospodării proprii. Aceasta și după ce mulți crescători individuali, auzind că animalele urmează să fie sacrificate, au început să le ascundă, pentru a le scăpa de cuțitul autorităților sanitar-veterinare.

„Există o initiative a comitetului de prevenire a epizootiilor, dar nu este vorba de o interzicere totală”, ne spune Adrian Rădulescu.

Soluția ar fi ca în zonele unde virusul PPA și-a făcut simțită prezența, la 90 de zile după stingerea ultimului focar, să fie aduși așa numiții „porci-santinelă”. Adică 1-2 porci sunt așezați pe locul fostului focar și apoi testate pentru a se verifica dacă au contactat sau nu virusul.

Șeful Asociației Fermierilor apreciază că o eventuală interdicție la creșterea porcilor reprezintă și o „chestiune de venituri”. În țările vestice, chiar dacă guvernele nu impugn astfel de măsuri, autoconsumul are o pondere foarte mica, pentru că oamenii dispun de suficiente fonduri bănești pentru a cumpăra carne de la magazine, fără să fie nevoiți să se hrănească din producție proprie, cum se întâmplă în mediul rural din România la scară largă.

Articolul precedentPiața de servicii IT va depăși 4 miliarde euro în 2018
Articolul următorStocul de spații industriale și logistice a ajuns la 3,4 milioane metri pătrați, în S 1

Comments are closed.