Activitatea fabricilor din zona euro a crescut în iulie pentru prima dată după 17 luni, odată cu relaxarea restricțiilor impuse de criza COVID, arată un studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, conform Agerpres.

Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a crescut în iulie la 51,8 puncte, de la 47,4 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei cu sediul la Londra. Este pentru prima dată din ianuarie 2019 când indicatorul depăşeşte pragul de 50 de puncte, iar trecerea acestui prag indică și intrarea în faza de expansiune economică, în timp ce o valoare sub 50 indică o contracție.

„Fabricile din zona euro au înregistrat un start pozitiv în trimestrul trei, producţia înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, datorită sporirii încurajatoare a cererii. Creşterea noilor comenzi a depăşit producţia, ceea ce arată că avansul va continua şi în august”, a explicat economistul şef al Markit.

Pe de altă parte, datele publicate vineri de Eurostat rată că economia zonei euro s-a contractat cu 12,1% în trimestrul doi din 2020, cel mai semnificativ declin de când se publică aceste date, respectiv 1995. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere a PIB-ului zonei euro de 8,1% în acest trimestru.

Articolul precedentDacia Sandero și Duster, în topul celor mai vândute mașini în Europa
Articolul următorÎnmatriculările auto s-au prăbușit în România, piața a scăzut cu mai bine de o treime