Gigantul auto german Volkswagen a analizat variantele de a construi o fabrică de 1 miliard de euro în zona de est a Europei și este pe punctul de a finaliza un acord cu Turcia în acest sens.

 

Constructorul auto german Volkswagen poartă discuţii cu oficialii de la Ankara cu privire la regimul fiscal în domeniul auto din Turcia, în contextul în care vrea să ajungă la un acord privind o investiţie de un miliard de euro într-o uzină de asamblare în Turcia, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Oficial, Volkswagen a informat luna trecută că nu a luat încă o decizie cu privire la ţara care va găzdui noua sa uzină, dar sursele din apropierea acestui dosar au declarat că Volkswagen înclină să investească în Turcia şi este pe punctul să ia o decizie în acest sens.

„Volkswagen este în mare parte gata să investească un miliard de euro în Turcia”, a apreciat una dintre surse.

Discuţiile cu autorităţile de la Ankara vizează taxele pe autovehicule. Conform regimului fiscal din Turcia, achiziţiile de autoturisme sunt vizate de o taxă specială pe consum care vizează între 45% şi 60% pentru autoturismele cu motoare de până la 1,6 litri şi creşte până la 100%-110% pentru cele cu motoare de până la 2 litri.

„Singura cerere deosebită a Volkswagen vizează taxarea de pe piaţa autovehiculelor”, a subliniat o sursă citată de Reuters, adăugând că autorităţile din Turcia încearcă să găsească o formulă care să răspundă la îngrijorările Volkswagen fără a-i dezavantaja pe actualii producători de autoturisme din Turcia.

O serie de mari constructori auto, precum Fiat, Renault, Ford, Hyundai şi Toyota, au produs peste 1,3 milioane autovehicule în Turcia anul trecut.

Taxele mari practicate de Turcia pentru autoturismele mari îi determină pe mulţi cumpărători şi producători locali să se orienteze spre autoturismele cu motoare mici. În 2018 autoturismele cu motoare mai mici de 1,6 litri au reprezentat 96% din piaţa autoturismele noi din Turcia.

Volkswagen a analizat şi posibilitate de a construi uzina în Bulgaria, dar sursele susţin că în prezent grupul german este pe punctul de a finaliza un acord cu Turcia.
„Singura chestiune care a mai rămas de rezolvat este sistemul de taxe”, a declarat o altă sursă citată de Reuters, adăugând că acest obstacol ar putea fi depăşit.

Articolul precedentStandard & Poor’s: Creșterea economomiei Românești se va reduce în 2020-2021
Articolul următorRata de absorbție a banilor UE a ajuns la 31%