În România, activitatea IPO din 2019 a stagnat, iar trimestrul al treilea a fost lipsit de orice ofertă publică inițială. „Tensiunile politice locale au determinat companiile să aștepte vremuri mai calme”, se arată într-o analiză EY.

 

Numărul ofertelor publice inițiale (IPO-uri) atractive, care își amână lansarea, a continuat să crească în trimestrul al III-lea 2019, conform raportului trimestrial al EY – Global IPO trends: Q3 2019. Emitenții așteaptă o îmbunătățire a condițiilor comerciale, iar activitatea de tranzacționare de pe multe piețe scade în trimestrul al III-lea (T3) 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În România, activitatea IPO din 2019 a stagnat, cu excepția unei mici tranzacții pe segmentul alternativ AeRO pentru platforma de vânzare a produselor IT iHunt în T2. Iar în T3 nu au existat noi IPO-uri. Tensiunile politice locale au determinat companiile să aștepte vremuri mai calme. Vestea bună este că furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, reclasificarea intrând în vigoare în 2020. Vedem astfel o nouă oportunitate pentru bursa locală de a asista la un volum mai mare de tranzacții ulterioare anului 2020″, spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Potrivit studiului EY, au fost lansate 256 de IPO-uri în T3 2019, în valoare totală de 40,2 miliarde de USD, marcând o scădere de 24% ca volum și de 22% ca valoare față de T3 2018.

În primele nouă luni ale anului 2019 s-a înregistrat o reducere de 26% a numărului de tranzacții (768 de IPO-uri) și o scădere cu 25% a valorii capitalului atras (114,1 miliarde de USD) față de aceeași perioadă a anului 2018. Deși numărul de tranzacții s-a diminuat, randamentele în prima zi pe principalele piețe au crescut, în medie, cu 27%, iar performanța curentă post-listare a fost, în medie, de 32%.

Sectorul tehnologic, sectorul sănătății și cel industrial au înregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzacțiilor IPO în primele nouă luni ale anului 2019, cumulând 407 IPO-uri (53% din volumul tranzacțiilor IPO globale), în valoare totală de 69,4 miliarde de USD (61% din valoarea capitalului atras la nivel global).

Tehnologia a continuat să fie cel mai puternic sector în funcție de numărul de tranzacții și de valoarea capitalului atras în primele nouă luni ale acestui an, reprezentând 23% din volumul global al tranzacțiilor (179 de IPO-uri) și 36% din valoarea capitalului atras (41,5 miliarde de USD). Iar în T3 2019, a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții – 59 de IPO-uri (23% din volumul de IPO-uri de la nivel global) și subscrieri în valoare de 11,4 miliarde de USD (28% din valoarea globală).

Articolul precedentScutirea de TVA pentru operarea bancomatelor, respinsă
Articolul următorConsiliul Concurenței analizează o tranzacţie pe piața gazelor