Experții avertizează: următorul 11 Septembrie va fi un atac cibernetic

Un atac cibernetic de proporții devastatoare nu este o chestiune de „dacă”, ci mai degrabă de „când”, consideră experții în securitate.

Mai mult: amploarea acestuia va fi de așa natură încât va avea propriul nume – cum ar fi Pearl Harbor sau 11 septembrie, a declarat un specialist în securitatea informațiilor.

„Cu cât vorbesc mai mult cu oamenii, cu atât mai mult cred că următorul Pearl Harbor va fi un atac cibernetic”, a declarat directorul executiv pe probleme cibernetice Tarah Wheeler, în cadrul unui forum anual organizat de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) la Paris.

„Cred că cel mai îngrozitor atac cibernetic va avea propriul nume și cred că va implica ceva mai terifiant decât ne-am gândit încă”.

Wheeler este CEO și consilier principal în domeniul securității la Red Queen Technologies și fostul sef al securității informatice la celebra companie multinațională de software Symantec.

Ca argument al predicției, Wheeler a indicat atât infrastructura vitală de sănătate dar și pe cea de transport ca fiind extrem de puțin protejate la astfel de atacuri.

„Mă gândesc la faptul că cea mai mare parte a sistemului tehnologic medicale american este asigurată, dacă e să fie asigurată, cu o infrastructură de securitate veche, pe cale să cedeze”, a mai completat Wheeler, subliniind că nu se acordă suficientă atenție infrastructurii de securitate.

Și nu este singura voce care trage un astfel de semnal de alarmă: Raportul Forumului Economic Mondial (WEF) pe 2018 privind riscurile globale atrage atenția că atacurile cibernetice și războiul cibernetic reprezintă cauza principală cu potențial perturbator pentru următorii cinci ani, imediat în urma dezastrelor naturale și evenimentelor meteorologice extreme.

Amiralul James Stavridis, cel care a ocupat funcția de comandant suprem al forțelor NATO pentru Europa, a concluzionat: „Ne îndreptăm către un atac cibernetic de amploarea celui de la Pearl Harbor care va avea loc fie în rețea, fie în sectorul financiar… trebuie să ne gândim la acest atac ca la o pandemie”.

Articolul precedentGuvernul rostogolește datoriile și se împrumută pentru salarii și pensii
Articolul următorCriza forței de muncă și concurența din sectorul public au scumpit ora de lucru

Comments are closed.