Experții fiscali: Creșterea salariului minim îi va lovi pe muncitorii prost plătiți

Majorarea salariului minim se va întoarce împotriva celor pe care guvernanții vor să îi protejeze, consideră experții fiscali.

„Această creștere accelerată a salariilor se poate întoarce împotriva muncitorilor necalificați, a angajaților din serviciile de pază, din sectorul HORECA, din construcții”, a declarat pentru Realitatea Financiară, avocatul Gabriel Biriș, specializat în litigii de fiscalitate.

„Tot majorându-se salariile, firmele din aceste domenii vor angaja tot mai puțin personal, în condițiile în care piața are un deficit de forță de muncă. Costurile vor fi afectate în condițiile în care productivitatea nu crește, și atunci unde se va ajunge?” – se întreabă Biriș.

O opinie similară are consultantul fiscal Emilian Duca.

„Muncitorii necalificați, în general cei cu salarii mai mici vor fi cei mai expuși în urma creșterii salariului minim”, a spus Duca.

„Din acest punct de vedere, există două categorii de angajatori. Unii, precum cei din sectorul IT, acordă oricum salarii peste minimul pe economia națională, deci nu vor fi afectați. Din cealaltă categorie fac parte angajatorii din construcții, din industriile de textile și încălțăminte. Aceștia își vor vedea profiturile periclitate, pentru că sunt concurați la costurile de personal de companiile din alte țări, care plătesc salarii mai mici”, a explicat consultantul fiscal.

El consideră că veniturile reale ale angajaților ar putea fimajorate cu mai puține riscuri prin scăderea cotelor de CAS și CASS, dar nu crede că o astfel de măsură este posibilă în viitorul apropiat, și aceasta „din motive politice”.

Hotărârea de guvern prin care salariul minim pe economie va fi diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă ar putea fi adoptată în decembrie sau ianuarie, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat recent propunerea de „creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018”.

Totodată, acesta prevede introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat la nivelul de 2.350 lei/ lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare.

Acelaşi act prevede şi creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Articolul precedentRenault crește producția de Dacii în Maroc
Articolul următorDupă o săptămână explozivă, ROBOR 3 M a luat o pauză la 3,38%

Comments are closed.