Comisia Europeană ar putea ancheta explozia prețurilor gazelor. Mai mulți parlamentari europeni spun că în spatele manevrei se află gigantul rus Gazprom și cer să se investigheze presupusa manipulare a pieței, relatează Realitatea PLUS. 

Oficialii din Parlamentul European citează o serie de incidente, printre care faptul că mai multe facilități de producție ale Gazprom au fost închise recent și, mai mult decât atât, firma refuză să distribuie gaz prin conductele deja existente.

În schimb, compania ar fi făcut presiuni asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a conductei de gaze Nord Stream 2, conductă prin care s-ar fi putut transporta anulal 55 de milioane de metri cubi de gaze către Germania.

Reamintim că Gazprom este principalul furnizor de gaze din Europa. Prețurile au explodat în ultima perioadă în întregul continent. Experții spun că această tendință ascendentă a prețurilor nu se va opri până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă facturi mult mai mari la iarnă pentru toți consumatorii.

În România, situația este și mai gravă pentru că nu producem suficientă energie și de aceea importăm extrem de mult de pe piața europeană, la prețuri foarte mari. Tocmai această tendință de scumpire și incidentele menționate anterior i-a determinat pe cei 40 de europarlamentari să adreseze o scrisoare Comisiei Europene în care cer anchetarea companiei rusești, pe care o acuză că a manipulat deliberat piața și ar fi cauzat majorările care ne afectează pe toți și care, la iarnă, ar pute face ravagii în toată Europa.

 

Articolul precedentUn lider european propune retragerea BANCNOTEI DE 500 de EURO și reducerea PLAFONULUI pentru plăți CASH
Articolul următorGuvernul Cîțu, somat să intervină urgent după falimentul City Insurance. Milioane de români afectați, prețul RCA va exploda’