Astăzi a venit o nouă lovitură în războiul economic pe care corona-virusul l-a declanșat împotriva Europei: economia Uniunii Europene s-a contractat cu 3,5% în trimestrul I al anului 2020 iar economia zonei Euro s-a contractat cu 3,8% în aceeași perioadă. Raportate la trimistrul corespunzător din 2019, reducerile sunt de 2,7%. respectiv 3,3%. Din 1995, de când Eurostat estimează PIB-ul trimestrial nu s-a mai consemnat o asemenea scădere la nivelul organismului continental.

A doua economie din Uniune  (al treilea partener comercial al României), Franța, s-a redus cu 5,8%,  iar a patra economie din Uniune, Spania s-a contractat cu 5,2%. Franța nu a mai cunoscut asemenea cădere trimestrială din 1949. Pentru a înțelege dimensiunea dezastrului să menționăm că, în trimestrul II din anul 1968, cu 10 milioane de francezi aflați în grevă, căderea a fost de 5,3%! Și totul datorat unei închideri de doar 2 săptămâni din martie.

Screenshot 2020 04 30 at 09.34.13

Spania, la rândul său își vede PIB-ul trimestrial redus cu peste 5%, deși analiștii prognozau o cădere de doar 4%:

Screenshot 2020 04 30 at 09.38.31

Cea mai mare economie din UE, Germania își va dezvălui publicului primele estimări privind evoluția din trimestrul I 2020 abia pe 15 mai, dar ceea ce am aflat astăzi este tulburător: peste 10 milioane de angajați lucrează cu program redus (programul kurzarbeit), numărul șomerilor a crescut cu aproape 400 000 în aprilie, ducând rata șomajului la 5,8%. Practic, piața muncii din Germania indică o criză acută:

Toate aceste date încep să compună o imagine într-adevăr înspăimântătoare. Motiv pentru care Banca Centrală Europeană își menține programul de cumpărare a activelor financiare în suferință (asset purchase programme APP), în sume lunare de câte 20 de miliarde de Euro, cu o sumă adițională de 120 de miliarde de Euro până la sfârșitul anului . Se menține programul de 750 miliarde de Euro pentru cumpărarea de produse financiare afectate de pandemie pandemic emergency purchase programme (PEPP) și se extinde aplicabilitatea acestui program la refinanțarea datoriilor pe termen lung, pandemic emergency longer-term refinancing operations (PELTRO). Iar președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, vorbește despre o contracție economică de până în 12% pentru PIB-ul Euro-zonei în anul 2020, cu un vârf negativ de peste -15% în trimestrul II.

 

 

 

 

Articolul precedentRecesiunea se instalează în cea mai puternică economie a lumii
Articolul următorEconomia Americii începe să gâfâie