Europa își revine, acțiunile de la BVB se scufundă

Seria scăderilor de la Bursa de Valori București a continuat chiar dacă piețele vest-europene au avut parte de culoarea verde în sesiunea curentă. Analiștii pun această decuplare pe baza caracterului opțional pe care îl va avea participarea la Pilonul II de pensii.

Indicele BET a înregistrat o scădere de peste 180 de puncte, adică 2,23%, la 8.018 puncte, BET-XT, la 737,82 puncte s-a depreciat cu peste 2% în timp ce indicele BET-NG, cel care tine cont de evoluțiile companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,85% la 664,57 puncte.

Graficul indicelui BET din 30 mai 2018, sursa: bvb.ro

Așa cum se poate constata din grafic, tendința de scădere a fost prezentă pe întreg parcursul zilei, cu o ușoară amplificare pe final, ca urmare a aglomerării ordinelor de vânzare. Totodată, volumele de tranzacționare au înregistrat o creștere la finalul sesiunii.

„Pentru principalii emitenți, la bază a fost informația cu privire la Pilonul II de pensii, ei fiind afectați în sensul că nu vor mai intra cu regularitate aceleași sume de bani în piață. În condițiile în care ar deveni opțional (Pilonul II, n.r.), cotațiile nu vor mai avea același sprijin din partea ordinelor de cumpărare periodice” ne-a declarat Cristian Tudorescu, managing partner la Explore Asset Management.

Cu o zi în urmă, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat ca Pilonul II de pensii nu se va desființa, însă va căpăta un caracter opțional, fără să precizeze alte detalii suplimentare. Rămâne, deci, neclar felul cum se va manifesta acel caracter opțional: vor opta toți contribuabilii sau doar cei care vor dori să rămână înscriși pe mai departe in Pilonul II?

„Acest aspect induce nesiguranță în piețe, iar marii cumpărători, inclusiv fondurile de pensii, își reajustează portofoliile, de aici provenind și scăderile înregistrate”, a completat Tudorescu.

În ceea ce privește sesiunea de tranzacționare curentă, este de menționat și faptul că volumele înregistrate au fost peste media perioadei recente, la peste 58 de milioane de lei, adică 12,6 milioane de euro.

„Faptul că se strâng volume în creștere înseamnă că din ce în ce mai mulți investitori mari își vând o parte din acțiuni”, a concluzionat Cristian Tudorescu.

Fondurile de pensii care gestionează Pilonul II aveau, la finele anului trecut, active în valoare de 41,5 miliarde de lei (8,9 miliarde de euro), din care o pondere de 19,83% în acțiuni.

 „Sell the rumor, sell the news”

Niciunul dintre constituenții indicelui BET nu a reușit sa încheie ziua de tranzacționare în teritoriu pozitiv, cu MedLife si Transgaz picând cu aproximativ 5 procente, în timp ce Romgaz s-a situat cel mai aproape de referința sesiunii precedente.

 

Tabel constituenți BET 30 Mai 2018, sursa: tradingeconomics.com

Tensiunile din piețele internaționale dau semne de disipare

Zvonurile cum că situația politică din Italia ar putea intra pe un făgaș normal au determinat investitorii să intre, prudent, la cumpărare. Astfel, indicele DAX30 din Germania a crescut cu 0,93% la 12.783 de puncte, FTSE100 de la Londra cu aproape 0,8% la 7.689 de puncte, în timp ce indicele Italiei, MIBTEL, a plusat cu peste 2 procente, la 21.797 de puncte.

Concomitent, și euro s-a apreciat în raport cu dolarul, moneda unică crescând cu 1,07% la 1,1661.

Verdele predomina și pe Wall-Street, la jumătatea sesiunii de tranzacționare indicele Dow-Jones crescând cu peste 1,14% la peste 24500 de puncte, în timp ce S&P500 plusa cu 1,2% la 2.721 de puncte.

 

 

 

 

 

Articolul precedentIohannis: Transformarea Pilonului II de pensii într-o opțiune, o veste foarte proastă
Articolul următorComisia Europeană vrea un buget orientat spre viitor

Comments are closed.