Euro a fost cotat miercuri la 4.7632, în creștere cu 0,13 la sută față de ziua anterioară și apropie de cel stabilit în 25 ianuarie, când moneda europeană a ajuns la 4,7648 lei.

Leul a câștigat însă teren  în fața monedei americane. Dolarul a fost cotat la 4.2175, în scădere cu 0,09 față de marți.

Curs de schimb
 Într-o țară în care circulația capitalului nu este îngrădită și rata dobânzii de politică monetarăeste independentă, cursul de schimb trebuie lăsat să fluctueze.
Teoria economică citează imposibila trinitate (policy trilema) – o țară trebuie să aleagă între (1) libertateade circulație a capitalului (putem face plăți oriunde în lume și primi bani de oriunde din lume),

(2)managementul cursului de schimb (lași cursul să varieze pe baza cererii și ofertei sau ai un curs de schimb
fix) și

(3) autonomia politicii monetare (îți folosești instrumentele de politică monetară ca să îți adresezi problemele specifice țării tale sau execuți automat ce face Banca Centrală dintr-o altă ţară).

Doar două dintre cele trei politici sunt posibile concomitent. Adică, dacă o țară își dorește să aibă un curs de schimb relativ fix, dar o rată a dobânzii de politică monetară independentă, nu poate permite libera circulație a capitalului. Or, libera circulație a capitalului este o condiție sine qua non de apartenență la Uniunea Europeană.
Dacă însă cursul de schimb este fixat, dar țara permite libera circulație a capitalului, nu poate avea o politică monetară independentă.

Invers, dacă ţara permite libera circulație a capitalului şi are o politică monetară independentă, cursul de schimb trebuie lăsat să fluctueze. Este exact situația României. Diversele măsuri și faza ciclului macroeconomic au creat presiuni inflaționiste
pe care Banca Națională a încercat (și într-o mare măsură) a reușit să le tempereze. Acest lucru a fostposibil pentru că avem o politica monetară independentă de a altor state.
Deci cursul de schimb trebuie lăsat să fluctueze, pentru a corecta eventualele dezechilibre.

Pentru toate motivele de mai sus (factori structurali) la care se adaugă și factorii conjuncturali, este așadar firesc ca presiunea pe cursul de schimb să fie ridicată, și ceea ce probabil s-a întâmplat este că leul își caută / și-a căutat un nou nivel de echilibru.

Sursa: Analiză AmCham

Articolul precedentRaiffeisen, rezultate financiare record. „Va trebui să reevaluăm România”
Articolul următorModificările aduse legii privind evaziunea fiscală, neconstituționale