Ministrul Finanţelor Eugen Orlando Teodorovici este tras la răspundere pentru situaţia haotică din sectorul construcţiilor, după ce scutirile prevăzute de OUG 114 s-au dovedit a fi ajutoare de stat şi au pus firmele în situaţii dificile. „Cât de iresponsabil poti fi să promovezi o astfel de legislaţie fără să „determini” INAINTE care sunt implicaţiile? (…) Aştept replica lui Eugen Teodorovici! Asta dacă nu cumva e prea ocupat cu candidatura la Preşedenţie”, a scris pe facebook Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Replica vehementă a lui Biriş a fost provocată de răspunsul pe care Ministerul Finanţelor l-a dat „uneia dintre cele mai puternice asociaţii de business, în legătură cu modul de aplicare a scutirilor prevăzute de OUG 114 pentru sectorul constructiilor, având in vedere prevederea de la art. 91 conform careia facilităţile (scutire de impozit pe salariu, scutire de la plata CASS, cota redusa la CAS – pentru angajati si cota redusa la CAM – pentru angajatori) sunt supuse legislatiei privind ajutorul de stat.

Răspunsul dat de MF este şocant, apreciază Biriş.

„În prezent sunt intreprinse demersurile necesare impreuna cu Consiliul Concurentei si Comisia Europeana pentru parcurgerea procedurilor prevazute de OUG 77/2014 privind ajutorul de stat, respectiv pentru determinarea caracterului de ajutor de stat al masurii privind scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii din sectorul contructiilor. (…)
Subliniem faptul ca o masura de natura ajutorului de stat trebuie sa fie conforma cu un regulament european in domeniu.”

Cum adica „determinarea caracterului de ajutor de stat”???

Păi nu cumva „determinarea” asta trebuia făcută INAINTE de a acorda scutirea???” se  întreabă specialistul fiscal.

„Cât de iresponsabil poti fi să promovezi o astfel de legislatie fără să „determini” INAINTE care sunt implicatiile? Cum să iti asumi să joci la ruleta rusească intregi industrii?

Aştept replica lui Eugen Teodorovici! Asta daca nu cumva e prea ocupat cu candidatura la Preşedenţie…

(…) Vineri a mai fost data o OUG – nr 43/2019 pentru corectarea OUG 114 (inca o dovada despre cat de prost a fost scrisa aceasta aberatie numita OUG 114, aberatie sustinuta cu ardoare de ministrul Teodorovici pe vremea când Dragnea şi Vâlcov încă erau stăpânii inelelor.

 

Articolul precedentGuvernul, obligat să vândă 8% din acţiunile Petrom la preţul din 2004
Articolul următorÎntărirea Alianței Renault – Nissan, amânată