Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat marți că deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6%, mai mare decât estimarea de deficit din momentul rectificării bugetare din noiembrie 2019.

Realitatea Plus a anunțat încă de luni că deficitul bugetar pe 2019 va urca la 4,6% din PIB. Se ajuns aici  pentru că în luna decembrie s-a plătit datoria pe care statul o avea la frații  Micula și pentru că nu s-au încasat dividende de la societățile și companiile de stat. Vorbim de două miliarde de lei: 1,3 milirade din dividende, și 912 milioane de lei din banii plătiți către frații Micula, în urmă deciziei instanței.

Pentru că România a depășit cifră de 3% deficit UE va începe procedura de deficit execesiv.

Deficitul bugetar poate apărea că urmare a unor activităti economice neanticipate și se reflectă că procent din PIB. Acesta poate scădea în perioade de creștere economică, deoarece veniturile bugetului de stat cresc, dar în egală măsură poate crește datorită creșterii cheltuielilor guvernamentale cum ar fi cele cu asigurările sociale, a salariilor din aparatul administrtiv, cheltuielile cu șomajul și asistentă pentru persoane cu nevoi speciale, etc.

Articolul precedentFlorin Cîțu: ”Anul acesta vom conecta casele de marcat la sistemul ANAF, veniturile vor crește cu 10-15%”
Articolul următorDouă misiuni FMI la București! Se evaluează sistemul de colectare şi Codul Fiscal