Societatea energetică Electrica a câştigat în primă instanţă litigiul contra Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) prin care aceasta din urmă a solicitat obligarea Electrica, ȋn solidar cu alţi pârâţi, la plata unor despăgubiri de circa 800 de milioane de euro, ȋn legatură cu pretinse ȋncălcări ale obligaţiior de monitorizare a contractelor de privatizare ale fostelor filiale de distribuţie ale Electrica.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

Electrica anunţa în iunie 2017 că a primit o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), pretenţiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro. Acestea reprezintă prejudicii cauzate „prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare”,

Acest litigiu urmează unui şir de arbitraje internaţionale cu privire la respectivele contracte de privatizare.

Electrica a fost asistată în acest litigiu de o echipă de avocaţi din cadrul firmelor de avocatură RTPR Allen & Overy şi Schoenherr & Asociaţii SCA. Echipa RTPR Allen & Overy a fost formată din Valentin Berea (partener), Adriana Dobre (senior asociat), Vicu Buzac (managing associate), Ana Popa Nedelcu (asociat) şi Andrada Rusan (asociat), în timp ce echipa Schoenherr & Asociaţii a fost formată din Adina Jivan (partener, România) şi Iustin Armaşu (senior attorney at law, România).

„Litigiul a fost unul extrem de dificil din cauza faptului că adversarul a ȋncercat să repună ȋn discuţie, ȋntr-un alt cadru procesual, aspecte de fond care făcuseră obiectul unor arbitraje internaţionale complicate. Chiar dacă ȋn cele din urmă instanţa a soluţionat dosarul pe baza excepţiilor ridicate de noi, apărarea noastră a presupus, ȋn faza scrisă, şi combaterea acelor aspecte de fond ale contractelor de privatizare istorice ȋncheiate cu cumpărători care nu au fost parte la acest dosar. De aceea, a fost nevoie să formăm o echipă solidă de avocaţi, reprezentând două case de avocatură, iar colaborarea cu colegii de la Schoenherr & Asociaţii a fost una excelentă. Dovada recunoaşterii efortului nostru este şi faptul că instanţa de judecată ne-a acordat integral cheltuielile de judecată, lucru care nu se ȋntâmplă foarte de des”, spune Valentin Berea.

La rândul său, Adina Jivan a declarat că a fost un dosar complex, care a implicat un volum mare de muncă şi a făcut necesară alocarea de resurse specializate semnificative.

”Un dosar cu implicaţii juridice multidisciplinare, un litigiu cu o problematică interesantă şi complexă, în care s-a făcut apel la un lung şi deloc simplu istoric contractual şi litigios. Şi, desigur, nu trebuie ignorată importanţa pe care au jucat-o aspectele procedurale, în baza cărora a fost obţinută de altfel soluţia favorabilă. Pe de altă parte, litigiile cu mize financiare de acest calibru, de natură a avea un impact semnificativ asupra situaţiei economice a companiei vizate, vin întotdeauna cu o presiune suplimentară asupra companiei, presiune care li se transferă, implicit, şi avocaţilor. Cred că această reuşită se datorează nu numai experienţei ambelor firme în dosare complexe, dar şi colaborării eficiente dintre noi, precum şi nivelului de implicare din partea echipei interne a clientului”, a spus Adina Jivan.

Articolul precedentFacebook își scoate propria monedă, Libra. Trei bancheri de top lansează un avertisment
Articolul următorPrimăria Capitalei spune că rectificarea bugetară nu va afecta utilitățile publice