Economiile se mută pe euro, iar creditele pe lei

Chiar cu riscurile provocate de creșterea Robor, românul pare să fi învățat lecția că e mai bine să te împrumuți în moneda în care primești salariul.

Au crescut depozitele populației și firmelor în euro, precum și creditele în lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Creditele în lei au crescut în aprilie 2018 cu 1,38% în aprilie față de martie, până la 153 miliarde de lei, iar cele în valută au scăzut cu 0,36%, la echivalentul a 88 miliarde de lei.

Creditele restante în lei ale populaţiei şi firmelor totalizau 5,22 miliarde de lei, în scădere cu 1% faţă de suma raportată în martie, iar restanţele la creditele în valută însumau echivalentul a 4,21 miliarde de lei, în scădere cu 1,47%.

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut, în luna aprilie, cu 1,1% faţă de martie, până la nivelul de 307 miliarde de lei, conform raportului BNR.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat până la 113,6 miliarde de lei. Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,26%, până la 93,5 miliarde de lei.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei şi altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au majorat cu 2,2%, până la nivelul de 100 miliarde de lei.

Exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 2,2%, până la 21 miliarde de euro.

Articolul precedentRobor a ajuns la cota 2,82 și urcă spre pragul psihologic de 3%
Articolul următorSoros avertizează: UE este în pericol iminent de dispariție

Comments are closed.