Agenția de evaluare financiară Fitch a înrăutățit marţi perspectiva atribuită ratingului suveran al Chinei la negativă. Motivul? A crescut periculos de mult deficitul guvernamental.

Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental general să crească la 7,1% din PIB în 2024, de la 5,8% din PIB în 2023, cel mai ridicat nivel din 2020, când restricţiile adoptate de Beijing pentru stoparea pandemiei au afectat puternic a doua economie mondială.

În timp ce a înrăutăţit perspectiva, ceea ce indică o posibilă revizuire în scădere a ratingului pe termen mediu, agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul pe termen lung al Chinei la „A plus”.

Fitch estimează o încetinire a avansului PIB-ului Chinei la 4,5% în 2024, de la 5,2% în 2023, spre deosebire de Fondul Monetar Internaţional care a revizuit în creştere prognoza privind economia chineză

„Revizuirea perspectivei ratingului suveran al Chinei reflectă sporirea riscurilor la adresa perspectivei finanţelor publice deoarece ţara se confruntă cu mai multe incertitudini privind perspectivele economice, pe fondul tranziţiei spre un model de creştere mai sustenabil”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Miercuri, Ministerul de Finanţe al Chinei a anunţat că regretă revizuirea în scădere a perspectivei ratingului ţării.

Sistemul de evaluare al Fitch nu a reuşit să reflecte eficient efectele pozitive ale politicii fiscale de stimulare a creşterii economice şi de stabilizare a gradului macro de îndatorare într-un mod orientat spre viitor, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe al Chinei. 

Articolul precedentSancțiuni aproape degeaba. Băncile rusești ar putea depăși profiturile record din 2023
Articolul următorUniunea Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus. Fonduri de 2,5 miliarde de euro