Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, s-a declarat revoltată de accentul pus de ANAF pe impozitarea meditațiilor profesorilor, o componentă a campaniei de îmbunătățire a colectării. Într-o intervenție în exclusivitate la Realitatea Plus, Andronescu a afirmat că i se pare incorect faptul că statul a luat in vizor, în primul rând, o categorie profesională și așa nefavorizate, dar pare să neglijeze marea evaziunea.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, profesorii care dau meditații sunt o minoritate, marea majoritate nu au astfel de venituri suplimentare, haideți mai bine să ne uităm la colectarea TVA, nu se strâng banii, sunt datornici care au restanțe de miliarde de lei, noi ne uităm al profesorii. Eu am înțeles că toată lumea trebuie să plătească, dar chiar așa, scoți profesorii în prima linie, în condițiile în care așteaptă din 2012 creșterea salariilor și nu au primit-o, în condițiile în care nu mai au respectul cuvenit pentru această meserie. De aceea, eu i-aș recomanda domnului de la ANAF care a anunțat acest lucru să se uite mai întâi la marii datornici, să-și stabilească o listă de priorități” a declarat Ecaterina Andronescu, în direct la Realitatea Plus.

IOHANNIS, PROFESOR DE FIZICĂ:  NU ȘTIU DACĂ PROFESORII SUNT PRIMA CATEGORIE CARE TREBUIE VERIFICATĂ

Discuția legată de impozitarea veniturilor obținute de dascăli din meditații a fost reaprinsă de declarația făcută marți de către președintele Klaus Iohannis, el însuși profesor de fizică. privind necesitatea impozitării oricărui venit.

„Cred că cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit şi ANAF-ul are treabă cu colectarea impozitelor şi cu verificarea. Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speţă, însă nu se pot accepta excepţii. Cine face venit trebuie să plătească un impozit corespunzător. Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă”, a afirmat șeful statului.

ȘEFUL ANAF: SE DAU MILIOANE DE LEI NEFICALIZAȚI CĂTRE PROFESORI

Recent, șeful ANAF a afirmat că instituția pe care o conduce va face controale privind plata impozitelor pentru meditații, sugerând că se primesc multe reclamații pe această temă.

„Vă dau un exemplu de reclamație: ”am dat milioane la profesor și copilul meu a picat bacul”. Se supără părintele, sună la Telverde al ANAF și reclamă. Când ai primit o asemenea reclamație, ești obligat să te duci să verifici”, a afirmat Lucian Heiuș, la un post TV, precizând că anul viitor ANAF le va trimite informări scrise multor contribuabili din astfel de categorii.

 

Articolul precedentPetre Daea revine la Agricultură! PSD i-a acordat votul de susținere
Articolul următorHaos pe Aeroportul Otopeni, probleme de planificare la peste jumătate din curse