Prima zi a noului an aduce scumpirea carburanților, ca urmare a modificării accizelor. Atât în cazul benzinei, cât și al motorinei, un plin se scumpește cu câțiva lei. Și cei care folosesc GPL vor plăti mai mult, din același motiv.

Potrivit noilor valori ale accizelor, în cazul benzinei este vorba de o creștere de 6,5 bani pe litru, fără TVA, iar în cazul motorinei creșterea este de 6 bani pe litru, fără TVA. Prin rotunjire, scumpirea va fi de circa 7 bani pe litru.

Și șoferii care folosesc gaz lichefiat auto (GPL) vor plăti mai mult pentru un plin, pentru că acciza va crește la 14,08 lei/GJ, de la 13,59 lei.

La electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei/MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, potrivit Codului Fiscal.

 

Articolul precedentCÂȚI români au primit pensii speciale în decembrie 2021 – Cea mai mare a depășit 20.000 de lei
Articolul următorAdrian Vasilescu (BNR): Prin scumpirile anunțate, cei din industria alimentară vor să facă PROFIT MURDAR