Ministrul Mediului și-ar dori ca folosirea foselor septice să fie restricționată, pe un model asemănător celui aplicat pentru centralele individuale de apartament. Tanczos Barna a dat ca exemplu localitățile din jurul Bucureștiului, unde fosele septice au devenit o amenințare pentru pânza freatică și pentru mediu. 

Ministrul a precizat că numeroase cartiere noi din jurul Capitalei nu respectă regulile de mediu cu privire la apa menajeră. Problema a apărut ca urmare a faptului că multe construcții noi au fose septice, pentru că în momentul obținerii autorizațiilor nu exista rețea centralizată de apa și canal.

Din această perspectivă, a afirmat Tanczos Barna, ar trebui schimbată legislația privind construcțiile noi.

„Sunt cartiere întregi în jurul Bucureștiului în care nu știm ce fac cu apa menajeră. Este foarte greu să urmărim dacă o fosă septică construită în urma cu 10 ani este în regulă din punct de vedere al normelor de mediu. Chiar și în condițiile în care controlul apelor reziduale se realizează, este clar că pe termen lung, de 50-100 de ani, pânza freatică și solul vor fi afectate. Și Uniunea Europeană, prin angajamentele din PNRR, ne cere să mărim gradul de conectare la rețelele de canalizare centralizate și să reducem soluțiile individuale,” a declarat ministrul Mediului, într-o intervenție la Realitatea Plus.

 

 

 

Articolul precedentANRE a început CONTROALE la toți furnizorii de energie, se verifică FACTURILE
Articolul următorProducătorii din panificație anunță o criză fără precedent, scumpiri și somaj