Moldomin, deținătoarea a 30% din rezervele naționale de cupru ale României, a fost vândută celei mai importante companii miniere din Turcia! Timp de 10 ani de la intrarea în lichidare, interval în care niciun guvern, niciun partid, niciun politican nu au făcut nimic pentru salvarea unei afaceri care, ajunsă în mâinile altora, se pare că are un viitor lumions. Peste 200 milioane de tone cupru ajung pe mâinile străinilor, după ani de zile rușii au dat târcoale acestei bogății și un scandal cu spioni a bântuit zăcământul de la Moldova Nouă. 

Mina de cupru Moldomin este un alt exemplu tragic al devalizării resurselor României. Compania a avut parte de o preluare ostilă în care au fost implicați spioni ruși, dar și români cu putere de decizie corupți. În prezent, treimea de zăcăminte de cupru a rezervei naționale e în mâinile unor turci. Guvernul Cîțu, conform președintelui PSD Marcel Ciolacu, a aprobat vânzarea minelor din orașul Moldova Nouă, pe nimic, într-un moment în care prețul cuprului a atins un maxim istoric.

„Nu poți, nu poți să vinzi Moldominul exact când este prețul cel mai mare pe plan mondial la cupru tu vinzi Moldominul. Repet, 200 de mil de tone. Exact acum a trebuit dl. Cîțu să vândă Moldominul pe nimic.(…) Dacă tu nu încurajezi nici consumul, nici oferta, de unde să ai venituri? E o chestie logică. Orice economist de bun-simț cunoaște aceste lucruri.”, a afirmat liderul PSD.

În plin blocaj economic, România și-a permis să ofere pe tavă străinilor zăcămintele importante ale țării. Prețul cuprului a depășit maximele ultimilor doi ani, ajungând la un maxim istoric de 6.837 de dolari pe tonă. Cuprul este folosit la scară extrem de largă: în echipamente electrice, construcţii, circuite electrice şi multe altele.

În opinia lui Marcel Ciolacu, vânzarea Moldomin este doar începutul unui proces de înstrăinare a unor companii extrem de profitabile aflate în portofoliul statului.

„Ăsta este ja. Au desființat o lege promulgată ca sa vină să facă asta, veți vedea, urmează toate: Hidroelectrica, portul Constanța, Nuclearelectrica. (…) Până când vor ieși românii cu furcile și-i vor alunga …”, a mai afirmat Ciolacu.

Rezervele de cupru concentrate în zona Moldova Nouă, sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale. În urmă cu 10 ani valoarea minelor și a rezervelor de cupru ale României era estimată la circa un miliard de euro.

În realitate, valoarea declarată este mult subevaluată. Foștii mineri, unii dintre miile care au lucrat acolo, își amintesc că doar în dotarea uzinei de preparare din orașul Moldova Nouă s-a investit, în patru ani, peste 23 de miliarde de dolari în utilaje și în deschiderea de noi fronturi de producţie. Zona de la granița cu Iugoslavia a fost o bijuterie pentru economia României, care nu doar că punea într-o lumină bună țara în industriile mineritului, dar care și aducea un profit considerabil. Totodată, asta a trezit interesul rușilor, încă de dinainte de 1989, iar în 2012 Moldomin a fost ținta spionilor.

19 octombrie 2012. SRI descinde la Aeroportul Otopeni. Vizat este Mihail Orlov, un geolog rus, de 42 de ani, reprezentant al grupului de firme Mineco. Acesta a fost reținut cu doar câteva minute înainte de decolarea cursei București-Moscova. E acuzat de spionaj, iar dovada sunt documentele şi hărţile găsite asupra lui. Acte confidențiale despre zăcămintele de cupru din minele din zona Moldova Nouă: Suvarov, Florimunda şi Vărad. Prinderea rusului venea la puțină vreme după ce, din trei firme care voiau activele Moldomin, doar una se calificase – tocmai Mineco. Înainte de acest incident, guvernul Teodor Stolojan a dat direcția către dezastru, implementând reguli prin care Moldomin trebuia să vândă cuprul cu un preţ care nu aducea profit, ci doar pierderi. La fel s-a întâmplat și în alte industrii, iar falimentul a fost și în aceste cazuri garantat. Un exemplu similar este fabrica de mașini ARO.

În 2006 s-a disponibilizat tot personalul, deși în anii 90, premierul Radu Vasile le-a promis ortacilor, conduși atunci de Miron Cozma, că nu vor rămâne fără loc de muncă. Moldomin Moldova Nouă a intrat în insolvenţă în 2010, cu datorii de 50 de milioane de euro, din care 40 erau penalităţi şi majorări. Până la acest moment, în jurul, dar și în interiorul Moldomin s-au creat adevărate mafii puse pe jaf. Rușii de la Mineco au încercat în repetate rânduri să pună mâna pe Moldomin, luând inclusiv decizia de mituire a unor judecători.

Ultima contestație trebuia să fie favorabilă rușilor și, conform presei vremii, directorul Moldomin, Iacob Chişărău a fost săgeata acţionarului Dimitrije Aksentijevic şi directorul general Mineco, Aleksandar Andrejevi. Cei trei s-au întâlnit în Serbia și au decis să dea șpagă 50 de mii de euro vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, care trebuia să intervină pentru rezolvarea disputei în favoarea Mineco. Printr-o minune, serviciile secrete le-au ținut piept. În 2013, toţi sunt condamnaţi definitiv la închisoare.

În martie 202, potrivit unor ziare locale, firma care a cumpărat Moldomin ar fi Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia. Acest lucru n-ar fi fost posibil, susține liderul PSSD Marcel Ciolacu, dacă guvernul liberal nu făcea câteva schimbări.

„PSD anul trecut a trecut o lege prin parlament, o lege oglindă trecută și în alte parlamente europene, ex: Polonia, Franța, Germania, ca să nu vindem pe o perioadă de doi ani de zile activele la ultima avuție a României, care însumează aproape 10 mld. de euro. A fost promulgată legea, a venit guvernul său și a dat o ordonanța de urgență și a suspedat aceasta lege.”

 

Articolul precedentSalariul minim pe economie în România ar putea crește la 1.600 de euro. Decizie luată la nivel european
Articolul următorAmbasadorul Statului Israel în România, David Saranga, în vizită la Camera de Comerț și Industrie