Doi foşti bancheri britanici au fost trimişi în judecată în Germania săptămâna aceasta, în primul proces ce vizează un caz de evaziune fiscală de asemenea amploare, ce ar fi privat Trezoreria germană de cel puţin 7 miliarde de euro într 2006 şi 2012, scrie publicaţia eu-ocs.com.

Martin Shields, în vârstă de 41 de ani, şi Nicholas Diable, de 38 de ani, au un total de 33 de capete de acuzare pentru evaziunea fiscală a unor venituri ce cumulează peste 447 milioane de euro, pe care aceştia nu le-ar fi declarat către Trezoreria germană, notează publicaţia European Observatory of Crimes and Security.

Cei doi foşti angajaţi ai HypoVereinsbank(HVB), iar ulterior ai Ballance Capital, un fond de investiţii cu reprezentanţe la Londra, Insulele Cayman, Gibraltar şi Insulele Virgine Britanice, ar putea fi condamnaţi la până la zece ani de închisoare, dacă Tribunalul din Bonn va dovedi vinovăţia lor, potrivit publicaţiei.

Frauda consta în cumpărarea şi vinderea de acţiuni cu puţin timp înainte de ziua colectării dividendelor, atât de rapid încât administraţia financiară nu putea identifica proprietarul real al acestora, conform publicaţiei „The Guardian”.

Această operaţiune, ce necesita acordul unora dintre investitori, a permis conspiratorilor să revendice rambursarea unor impozite pe dividende. Această schemă, executată pe cuprinsul Europei, a costat Germania cel puţin 7,2 miliarde de euro, până când o schimbare legislativă din 2012 a făcut acest gen de operaţiuni imposibil.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe german a declarat presei că administraţia „a revendicat deja rambursarea a peste 2,4 miliarde de euro”, după identificarea unei cifre totale de 499 de cazuri suspecte ce implicau 5,5 miliarde de euro, toate efectuate înainte de amendamentul făcut legii.

Mai mult de 100 de oameni au fost învinuiţi în legătură cu cazul din Germania, printre care brokeri de acţiuni, bancheri, avocaţi şi consilieri financiari, în timp ce procurori din Cologne, Frankfurt şi Munchen continuă investigaţiile, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Între timp, avocatul german Hanno Berger, considerat a fi creierul operaţiunii, îşi aşteaptă judecata. Audierile în acest caz vor dura aproximativ 30 de zile, până în ianuarie 2020, fiind audiaţi reprezentanţi ai unei bănci şi a patru fonduri de investiţii.

Articolul precedentPeste 26.000 de locuri de muncă disponibile la nivel național
Articolul următorCreșterea economică, invizibilă. Românii nu-și pot plăti facturile la timp