Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, şi-a păstrat miercuri tendinţa de scădere, la 3,20%, de la 3,25% marţi, urmat şi de indicii la 6, 9 şi 12 luni, arată datele publicate miercuri de BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 3,47%, faţă de 3,49 % marţi.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,54%, de la 3,56%.

Indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 3,60%, de la 3,61% vineri.

Pentru a contracara creșterea dobânzilor pe piața interbancară, banca centrală asigură lichiditatea necesară și pentru finanțarea deficitului bugetar. Luni, la licitația repo a BNR valoarea injecției de lichiditate a fost de 12,24 miliarde lei, după ce săptămâna trecută BNR stabilise recordul istoric de 16,6 miliarde lei.

Lichiditatea este necesară statului pentru a rostogoli creditele ajunse la scadență. În ultimele două luni ale anului, Ministerul Finanțelor va împrumuta 13,8 miliarde de lei, în medie 6,9 miliarde de lei pe lună. Pentru întreg anul, Finanțele au un necesar total de împrumut de 72 miliarde de lei, din care au atras deja împrumuturi de 59,2 miliarde de lei, sumă care include și 4,6 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri pe piețele externe.

Miercuri, Ministerul Finanțelor a atras printr-o emsiune de obligațiuni, încă 410 milioane lei, cu scadența în 29 aprilie 2024, cu randamentul de 4,66% pe an și rata cuponului de 3,25% pe an.

Articolul precedentAzi, de la ora 14. Primul sosit primul servit pentru finanțarea municipalităților care oferă Wi-Fi gratuit.
Articolul următorDorel lovește la Cluj-Napoca. Vezi ce poate face o macara scăpată de sub control (VIDEO)

Comments are closed.