Din 2 iulie, băncile obligate să constituie amortizorul de capital pentru evitarea riscului sistemic

La recomandarea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), intră în vigoare, efectiv de la 2 iulie, o obligaţie pentru bănci de a-şi constitui „amortizorul de capital pentru evitarea riscului sistemic”.

În ceea ce priveşte recalibrarea instrumentelor macroprudenţiale, CNSM a recomandat „implementarea unui amortizor de capital pentru risc sistemic (SRB), începând cu 30 iunie 2018”, dar data respectivă nu a fost zi bancară, iar măsura intră în viogoare de luni 2 iulie.

Decizia privind amortizorul de capital pentru risc sistemic a fost fundamentată pe baza mai multor considerente: necesitatea abordării problemei creditelor neperformante, care a devenit o preocupare prezentă pe agenda factorilor de decizie din Uniunea Europeană şi la nivel global, tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, conturarea unui cadru legislativ cu potenţiale efecte adverse asupra procesului de administrare a riscurilor în sectorul bancar şi contextul regional şi cel internaţional care îşi menţin caracterul incert.

„Rata amortizorului va fi de 1 sau 2 la sută din expunerea totală ponderată la risc (se aplică nivelul maxim dintre amortizorul de risc sistemic şi cel pentru instituţii de importanţă sistemică), în funcţie de valorile aferente indicatorilor privind rata creditelor neperformante şi gradul de acoperire cu provizioane, determinaţi pentru fiecare instituţie de credit în parte”.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a prezentat, vineri, Raportul pentru 2017, în care avertiza că volumul creditelor acordate prin programul ‘Prima casă’ a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce priveşte stocul de împrumuturi cât şi în ceea ce priveşte fluxul de credit ipotecar.

O altă vulnerabilitate la adresa stabilităţii financiare, menționată în Raport,se referă la creşterea îndatorării populaţiei, ce poate avea efecte negative importante atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55%.

Potrivit raportului, îndatorarea totală a populaţiei a fost în creştere pe parcursul anului 2017, avansând cu 8,1% în termeni anuali, pe fondul continuării majorării creditării bancare într-un ritm alert (+7,5%).

Articolul precedentStatistic șomeri nu sunt, dar unul din patru tineri nu are de lucru
Articolul următorROBOR la trei luni, răbufnește la început de săptâmănă. Creștere de la 3,15 % la 3,24%

Comments are closed.