Miliardardul Jack Ma, fondatorul Alibaba, cel care s-a retras recent din activitate, la doar 55 de ani, este oficial cel mai bogat om din China, cu o avere de 39 miliarde dolari. Jack Ma și-a făcut planul retragerii cu exact 10 ani în urmă: în 2009 a stabilit ca ziua retragerii să fie exact 10 septembrie 2019, a mărturisit Ma zilele trecute.

 

Averea lui Jack Ma se ridică la 39 de miliarde de dolari, depășindu-l în topul celor mai bogați chinezi pe Pony Ma de la Tercent, care deține o avere de 37 de miliarde dolari.

Datele apar în Hurun Report 2019, citate de Forbes. „De-a lungul anilor a avut loc o schimbare de gardă în rândul celor mai bogați oameni din China. Antreprenorii din tehnologia IT îi înlocuiesc pe investitorii tradiționali din producție și imobiliare”, a spus Rupert Hoogewerf, președintele Hurun Report.

„Bogăția se concentrează în mâinile celor care sunt capabili să se adapteze economiei digitale”, a adăugat el.

Jack Ma a avut ideea retragerii încă din 2009

Când Jack Ma, fondatorul Alibaba, s-a retras din companie luna trecută, nu a fost o decizie pe care a luat-o peste noapte.

Exevutivul de 55 de ani a anunțat în septembrie 2018 că va renunța la funcția de președinte executiv peste 12 luni, punând capăt celor 20 de ani la cârma gigantului tehnologic. Decizia o luase însă cu 10 ani în urmă.

Invitat joi la conferința Forbes Global CEO, Jack Ma a dezvăluit că avea planul bine conturat în minte de peste un deceniu.

Ma a povestit că ideea de a se retrage i-a venit în 2004, când un investitor i-a spus că nu este „calificat pentru postul de CEO”. Apoi, în 2009, când compania sa a serbat 10 ani de existență, Ma a demarat un plan de succesiune gândit în detaliu.

„Atunci am început să mă pregătesc pentru pensionarea mea”, a spus Ma publicului din Singapore. „În acea zi am decis ca la aniversarea mea de 20 de ani, în anul 2019, exact pe 10 septembrie, să mă retrag”, a mai spus Ma.

Fostul profesor de engleză se întoarce la pasiunea sa: educația

Magnatul a demisionat luna trecută din funcția de președinte al grupului Alibaba, ca parte a unei scheme de succesiune planificate de mult timp. Ma a fost urmat la „tron“ de Daniel Zhang, CEO.

Fost profesor de engleză, Jack Ma a fondat compania împreună cu alți 17 parteneri într-un apartament mic, în 1999.

A început ca o companie care a vândut produse chinezești în întreaga lume, dar și-a îndreptat atenția către piața internă chineză, pe măsură ce economia țării a crescut.

Deşi a pus bazele uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, Jack Ma nu este un expert în tehnologie, după cum recunoaşte chiar el.

„Am fost pregătit să devin un profesor de liceu. Nu ştiu nimic despre tehnologie”, a declarat el într-un interviu. „Singurul fel în care ştiu să folosesc computerul e ca să trimit şi să primesc mailuri şi să navighez pe internet”.

Articolul precedentProbleme noi pe Autostrada Lugoj-Deva
Articolul următorToate maşinile sub Euro 5 vor plăti vigneta ”Oxigen” de acces în București – proiect