Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra consumului acestor produse, ceea ce a dezamăgit producători. Deși ar părea paradoxal, valul de căldură din Europa, din 2023, a avut un efect negativ asupra vânzărilor de înghețată. Datele arată că, la temperaturi foarte ridicate, consumatorii preferă băuturi reci în loc de înghețată. În prima jumătate a anului 2023, Unilever a raportat o creștere globală de 5,7% a vânzărilor de înghețată, însă această creștere a fost determinată de majorarea prețurilor, nu de volum.

Producția agricolă, inclusiv cea de hamei, esențială pentru bere, este afectată de schimbările climatice. Temperaturile ridicate și precipitațiile scăzute au redus randamentele și calitatea hameiului, ceea ce influențează gustul berii și crește prețurile, potrivit analistului financiar Radu Puiu de la XTB România.

Som Distilleries & Breweries Limited din India a observat o creștere a vânzărilor în perioadele de căldură neobișnuită, dar temperaturile extreme din timpul verii pot perturba consumul. Heineken a înregistrat o scădere a vânzărilor de bere în Marea Britanie în vara anului 2023 din cauza vremii reci și ploioase și a majorării prețurilor.

Consumul de cocktailuri în creștere

În lunile de vară, consumul de cocktailuri a depășit consumul de bere, iar evenimentele sociale majore sunt așteptate să stimuleze consumul de alimente răcoritoare în 2024. Deși există speranțe de creștere a consumului și producției, inflația și vânzările sub așteptări au determinat creșterea prețurilor berii.

Deși încălzirea globală ar putea părea favorabilă pentru industriile berii și înghețatei, realitatea este că temperaturile extreme și incertitudinile economice afectează negativ aceste sectoare. Producătorii trebuie să se adapteze noilor realități climatice și economice pentru a naviga prin aceste provocări și a-și menține competitivitatea.

Articolul precedentBugetarii vor primi mai mulți bani: Ce înseamnă majorarea de 10%
Articolul următorMințiți-ne frumos, din nou, vă rugăm!