Pesta porcină a făcut ravagii la două dintre fermele danezilor de la DanBred, din comuna argeșeană Slobozia. Peste 29.000 de porci au fost uciși și îngropați.

Grupul de ferme DanBred urmează să primească despăgubiri de  peste 4,5 milioane de lei.

La sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, două dintre cele trei exploatații comerciale care aparțin societății DanBred Argeș au fost afectate de virusul pestei porcine. Pentru că cele două ferme se aflau gard în gard, inevitabilul s-a produs, iar virusul s-a răspândit în ambele exploatații, scrie Realitatea de Argeș.

Din prima fermă au fost uciși și îngropați 20.140 de porci, iar din cea de a doua 9.145 de porci. Mai multe informații aici și aici.

Grupul DanBred a rămas cu o singură fermă neafectată, în care se găsesc aproape 30.000 de capete.

Prin decizia prefectului județului Argeș s-a constituit o Comisie de evaluare care a stabilit la cât se ridică valoarea despăgubirilor. Din comisie au făcut parte reprezentatul Instituției Prefectului, al Direcției Agricole, al DSVSA-ului și al Primăriei Slobozia. Despăgubirile se vor acorda în baza evaluărilor realizate de către Comisia de evaluare care a analizat şi aprobat valoarea de înlocuire a animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală.

Despăgubiri atât pentru animale cât și pentru furaje

Conform informațiilor furnizate de dr. Daniel Lupu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș, în cadrul Comisiei de evaluare au fost stabilite următoarele despăgubiri pentru cele două ferme DanBred:

– „în prima fermă afectată, în care au fost uciși circa 20.140 de porci, comisia a stabilit despăgubiri de 13.998.094 lei pentru animalele sacrificate și 13.963,84 lei pentru furaje.

– în a doua fermă afectată , în care se găseau  9.145 de porci, comisia a stabilit despăgubiri de  7.251.074 lei pentru animale și 84.961 lei pentru furaje”, conform informațiilor publicate de săptămânalul argeșean „Atitudine în Argeș”.

Grupul de ferme DanBred Slobozia urmează să primească de la Agenţia Na­ţională Sanitar-Veterinară şi pentru Sigu­ranţa Alimentelor suma totală de 21.348.092,84 lei (echivalentul a peste 4,54 milioane de euro) dintre care despăgubiri pentru porci –  21.249.168 lei și pentru furaje – 98.924,84 lei.

Articolul precedentPeste 22% dintre companiile din România au fost vizate de inspecţii fiscale anul trecut
Articolul următorROBOR la 3 luni a stagnat la 2,97%, a şasea oară consecutiv